Portret van een man met de handen in de zij – Rembrandt, 1658

Portret na 350 jaar terug in Rembrandthuis
1 minuut leestijd
Portret van een man met de handen in de zij - Rembrandt, 1658 (Rembrandthuis)

Bij het Rembrandthuis in Amsterdam is sinds dinsdag Portret van een man met de handen in de zij te bekijken. Rembrandt maakte dit werk in 1658 en nu is het tijdelijk teruggekeerd naar de plek waar het hoogstwaarschijnlijk geschilderd is.

Portret van een man met de handen in de zij - Rembrandt, 1658 (Rembrandthuis)
Portret van een man met de handen in de zij – Rembrandt, 1658 (Rembrandthuis)
Het schilderij werd gemaakt in het jaar dat Rembrandt als gevolg van zijn faillissement zijn huis aan de Breestraat moest verlaten. Volgens het Rembrandthuis gaat het om een van de laatste werken die de beroemde kunstenaar in het Rembrandthuis maakte.

Het schilderij, dat eigendom is van een Amerikaanse kunstverzamelaar, is niet eerder in een Nederlands museum te zien geweest. Over de identiteit van de voorgestelde man wordt gespeculeerd. Het Rembrandthuis:

“Opvallend is zijn zelfbewuste houding en zijn niet-alledaagse kostuum. Het werk was ooit in het bezit van de beroemde Engelse kunstenaar en verzamelaar van etsen van Rembrandt, Daniel Daulby. Later ging het naar de Verenigde Staten, waar George Huntington Hartford het schonk aan Columbia University. Daarna is het verkocht aan John Seward Johnson. Zijn vrouw, de kunsthistorica en verzamelaarster Barbara Piasecka Johnson, heeft het ten slotte op de markt gebracht.

Portret van een man met de handen in de zij heeft in het Rembrandthuis een plek gekregen naast het portret van de predikant Eleazer Swalmius dat Rembrandt ongeveer twintig jaar eerder, in 1637, schilderde en dat het Rembrandthuis in langdurig bruikleen heeft van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.

“De confrontatie van beide werken biedt de bezoeker een fascinerend inzicht in de artistieke ontwikkeling die Rembrandt in de tussenliggende jaren doormaakte.”

Overzicht van Boeken over Rembrandt van Rijn

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×