Volgens de Franse wetenschapper en filmmaker Marc Azéma experimenteerden onze voorouders in de prehistorie al met animaties. De Fransman doet al enkele decennia onderzoek naar prehistorische grottekeningen en stelt dat sommige grottekeningen gemaakt zijn om als het ware een soort beweging mee te suggereren.
Azéma is verbonden aan de Universiteit van Toulouse Le Mirail en heeft een video (zie onder) gemaakt waarin hij laat zien hoe verschillende onderdelen van de tekeningen de suggestie van een bewegend dier kunnen wekken.
De Fransman laat dit bijvoorbeeld zien aan de hand van tekeningen van een paard in de grotten van Lascaux in Frankrijk. Die tekening bestaat uit verschillende posities van het dier. Marc Azéma scheidde de verschillende lagen en filmde ze vervolgens na elkaar waardoor het dier als het ware “in beweging” komt. Mogelijk creëerden onze voorouders in de grotten de animaties door met een toorts steeds een ander deel van de tekening te belichten. De Fransman heeft zijn onderzoeksresultaten enkele maanden geleden gepubliceerd in het wetenschappelijke blad antiquity.
Animatie van Marc Azéma:
https://youtu.be/x8exsw6yKXw