Dark
Light

Prehistorische voetafdrukken gevonden bij Nijmegen

Auteur:
1 minuut leestijd

Bij opgravingen in Nijmegen hebben archeologen prehistorische menselijke voetsporen gevonden. De voetsporen zijn tussen 2500 en 1000 voor Christus achtergelaten in de kleiige oeverzone van een geul, meldt de gemeente Nijmegen.

Foto: Gemeente Nijmegen
De voetafdrukken werden gevonden in de bedding van een van de vele geulen die in het verleden door het gebied van de Waalsprong kronkelden. Deze geulen zijn gevormd en weer dichtgeslibd tussen 2500 en 1000 voor Christus, in de jonge steentijd en de bronstijd. De geul waar de voetsporen gevonden zijn is nu weer dicht.

Archeologen vonden een afdruk van een paar kleine voeten en afdrukken van groter formaat, waarschijnlijk van een kind en een volwassene. De volwassene droeg mogelijk schoeisel.

De onderzoekers hebben gipsafdrukken van de voetsporen genomen zodat ze verder bestudeerd kunnen worden. Naast de voetafdrukken zijn ook veel hoefafdrukken aangetroffen. Nader onderzoek moet nog uitwijzen welke dieren in het verleden op deze plek hun dorst hebben gelest.

In de periode 2500 tot 1000 voor Christus woonde in het gebied, dat tegenwoordig Waalsprong wordt genoemd, een boerenbevolking die graan verbouwde en runderen, varkens, schapen en geiten hield.

Boek: De kleine Geschiedenis van Nijmegen

×