Het archief van de VVD-Tweede Kamerfractie wordt aankomende donderdag overgedragen aan het Nationaal Archief in Den Haag. Vanaf dat moment is het archief van de liberale fractie, dat hoofdzakelijk stukken uit de periode 1963 tot en met 2002 bevat, te raadplegen voor het publiek.
Door de overdracht van het archief krijgen onderzoekers, wetenschappers en andere geïnteresseerden toegang tot de geschiedenis van de VVD. Het archief bevat handgeschreven brieven van oud-politiek leiders tot niet eerder geraadpleegde diskettes van Frits Bolkestein. In totaal wordt er 48 meter archief vanuit de Tweede Kamer toegevoegd aan de collectie van het Nationaal Archief.
Ton Elias, secretaris van de huidige VVD-fractie:
“We dragen een schat aan informatie over aan het publiek. Hoewel we het niet verplicht zijn, volgen we hiermee de Archiefwet. Het archief kan beter toegankelijk zijn voor publiek, dan bij ons verstoffen op zolder”.
Het archief bevat naast handgeschreven brieven en getypte correspondenties onder andere ook vergaderstukken, memo’s, videobanden, personeelsbestanden en verslagen van kabinetsformaties.
Pieter Oud
De VVD werd in 1948 mede opgericht door Pieter Oud. Door zijn gecombineerde functies van Tweede Kamerlid en fractievoorzitter, partijvoorzitter én burgemeester van Rotterdam, zijn documenten sporadisch bewaard in het VVD-archief. Pas na 1963, toen Edzo Toxopeus Oud opvolgde als fractievoorzitter, werd er steeds meer en beter gedocumenteerd.
Volgens Elias bevat het archief niet alleen veel materiaal dat inzicht geeft in de onderlinge verhoudingen van de VVD’ers. Ook inhoudelijk valt er volgens hem veel te halen.
“Bijvoorbeeld de spreekpunten waarmee de VVD-fractie het Kamerlid met de milieuportefeuille machtigde om in 1989 daags voor het beslissende kabinetsberaad krachtige taal uit te slaan over het reiskostenforfait. Daarover zou het tweede kabinet-Lubbers vervolgens vallen, waarna de VVD in de oppositie terechtkwam.”