“Dit is een echte Rembrandt en dit niet”

1 minuut leestijd
Zelfportret van Rembrandt, 1660
Zelfportret van Rembrandt, 1660

Een bejaard echtpaar uit Lochem beweert dé methode te hebben ontdekt om te bepalen of een Rembrandt daadwerkelijk een Rembrandt is. Onthullen hoe die methode dan precies werkt, wil het echtpaar echter niet.

Vrijdag presenteert het echtpaar Bleker uit Lochem het boek Rembrandt, echt, gedeeltelijk echt, niet echt. Hierin presenteren ze de conclusies van hun onderzoek. Het boek is een soort naslagwerk met informatie over 679 werken. Er zouden ook ‘nieuwe’ werken van Rembrandt in beschreven worden. In het boek onthult het echtpaar echter niet hoe ze tot hun conclusies zijn gekomen. De 85-jarige Eppo en 74-jarige Hetty Bleker hebben hun methode gedeponeerd in een kluis bij de notaris. Pas na hun dood, in 2030, zal die naar eigen zeggen ‘puur natuurkundige methode’ openbaar gemaakt worden.

Het tweetal beweert onder meer ooit op een toilet in Twente een onbekend schilderij van Rembrandt te hebben ontdekt. Een afbeelding van dit werk is echter niet in het boek te vinden. De eigenaar zou het schilderij inmiddels namelijk al hebben verkocht.

Enige tijd geleden benaderde het echtpaar de gerenommeerde kunsthandelaar Sander Bijl. Hij mocht bij het echtpaar op het bezoek om enkele werken te bekijken. De kunsthandelaar was echter niet overtuigd. Volgens hem leken de werken niet op werken uit de school van Rembrandt en het echtpaar wist hem naar eigen zeggen ook geen argumenten te geven waarom de werken wél uit de Rembrandt-school afkomstig zouden zijn.

Overzicht van Boeken over Rembrandt van Rijn

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×