Radiopresentatrice ontslagen na nazi-citaat

De spreuk boven de toegangspoort van Auschwitz
Een Duitse radio-presentatrice is ontslagen omdat ze in een van de uitzendingen een citaat van de nazi’s had gebruikt. Dat meldden Duitse media deze week.

De presentatrice van de zender Gong 96,3 zei tijdens een uitzending eind juli “Arbei Macht Frei” tegen de luisteraars die op die dag moesten werken. Die spreuk ligt gevoelig omdat de tekst tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de ingang van meerdere concentratiekampen hing om de – in de ogen van de nazi’s – luie Joden aan te sporen hard te werken. De spreuk was onder meer te vinden boven de toegangspoort van Auschwitz.

Al tijdens de uitzending werd er door verschillende luisteraars protest gemaakt tegen de uitlating van de presentatrice. Een echtpaar deed aangifte tegen een negentienjarige medewerkster van de zender die het probleem zou hebben gebagatelliseerd door te zeggen dat het gewoon “als grap” beschouwd moest worden.

- advertentie -

Zowel de presentatrice als de medewerkster zijn nu ontslagen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: