Dark
Light

Restant Berlijnse Muur voorlopig toch niet gesloopt

1 minuut leestijd
Berlijnse Muur
Berlijnse Muur

Een projectontwikkelaar wilde maandag ongeveer twintig meter van de zogenaamde East Side Gallery, een restant van de Berlijnse Muur, slopen. Vanwege aanhoudende protesten heeft hij de sloopwerkzaamheden voorlopig echter opgeschort.

Vrijdag werd een begin gemaakt met de sloop. Nadat anderhalve meter van de muur was weggehaald


Berlijnse Muur

werden de werkzaamheden echter stilgelegd omdat honderden demonstranten de arbeiders het werken te moeilijk maakten. Afgelopen weekend maakte de projectontwikkelaar nog bekend dat de sloop maandag gewoon voltooid zou worden, maar nu is daar dus toch van afgezien.

De projectontwikkelaar wil op deze plek van de muur luxe appartementen bouwen maar dat is tegen het zere been van veel inwoners van Berlijn. Volgens hen gaat het om cultuurvernietiging. Een van de protestanten had vrijdag een bord bij zich met daarop een oproep: “Mr Wowereit, don’t tear down this wall!”. Ook werden er leuzen gescandeerd als “Die Mauer bleibt stehen!”.

Het gaat om een van de langste overgebleven stukken van de Berlijnse Muur. Het bewuste deel bevindt zich langs de Mühlenstrasse en maakt onderdeel uit van de zogenaamde East Side Gallery, een groot stuk van de muur dat beschilderd is door tientallen kunstenaars.

Over twee weken gaan de gemeentelijke autoriteiten en de projectontwikkelaar in gesprek met de bewoners. Tot die tijd blijft het bewuste deel van de Berlijnse Muur in ieder geval staan.

De 45,3 kilometer lange Berlijnse Muur scheidde het oosten en westen van Berlijn van 1961 tot 9 november 1989. Het is een van de bekendste symbolen van de Koude Oorlog, het IJzeren Gordijn en de Duitse tweedeling.

Gerelateerde boeken:

“Die Mauer bleibt stehen”

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Ruim 51.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

Zelfde rubriek

×