Na vijf jaar intensief onderzoek is dinsdag de restauratie van Rembrandts beroemde schilderij De Nachtwacht van start gegaan. Een team van acht restauratoren van het Rijksmuseum in Amsterdam is ’s morgens voorzichtig begonnen met het verwijderen van het vernis van Rembrandts beroemdste schilderij.
Hiermee is de tweede fase van Operatie Nachtwacht officieel van start gegaan. Het project, dat wordt uitgevoerd in een glazen ruimte in de Nachtwachtzaal van het museum, is bedoeld om het schilderij optimaal te kunnen bewaren voor de toekomst.
De vernis die nu wordt verwijderd, is in de jaren 1975-76 aangebracht, na de bekende mesaanval op De Nachtwacht in 1975. Restauratoren gebruiken een speciaal absorberend doek waarop een minimale hoeveelheid oplosmiddel is aangebracht, om de oude vernislaag te verwijderen. Eventuele restanten van oudere vernislagen worden vervolgens met een wattenstaafje onder een microscoop zorgvuldig weggehaald. Deze complexe operatie vindt plaats voor de ogen van het publiek, waardoor bezoekers de restauratie van dichtbij kunnen volgen.
Operatie Nachtwacht, het grootste onderzoeks- en restauratieproject ooit rond De Nachtwacht, begon in 2019 met een uitgebreide studie van het schilderij. Het onderzoeksteam gebruikte geavanceerde digitale beeldtechnieken, natuurwetenschappelijke methoden en zelfs kunstmatige intelligentie om de staat van het kunstwerk en de gebruikte materialen in detail te analyseren. Deze inspanningen hebben geleid tot nieuwe inzichten in de oorspronkelijke technieken van Rembrandt en de veranderingen die het schilderij in de loop der eeuwen heeft ondergaan.
Nieuw hoofdstuk
Met de restauratie begint een nieuw hoofdstuk in de bewogen geschiedenis van het schilderij. Het in 1642 voltooide schilderij heeft onder andere verschillende verhuizingen en aanvallen overleefd. Taco Dibbits, hoofddirecteur van het Rijksmuseum, kijkt met spanning naar de nieuwe fase:
De start van de restauratie is spannend. Met het weghalen van de vernis komt de veelbewogen levensloop van De Nachtwacht bloot te liggen. Het zal een unieke ervaring zijn voor het publiek om dit van zo dichtbij te kunnen volgen.