Resten eerste stadsmuur van Utrecht gevonden

1 minuut leestijd
Foto: Gemeente Utrecht
Foto: Gemeente Utrecht

Archeologen hebben in Utrecht restanten van de eerste stadsmuur gevonden. De ontdekking is gedaan tijdens de vervanging van warmteleidingen in de buurt van park Lepelenburg. Er zijn muurrestanten uit verschillende periodes blootgelegd, maar de de ontdekking van een deel van de eerste stadsmuur van Utrecht uit de twaalfde eeuw is het opvallendst.

De muur was bedoeld om Utrecht te beschermen voor aanvallen van buitenaf. Hij werd op een aarden wal gebouwd, vanaf 1122, het jaar waarin de Utrechtse bisschop Godebald stadsrechten aan Utrecht verleende. Gelijktijdig met de aanleg van deze muur begon men met het graven van de gracht rondom de stad. Het zand en de klei die hierbij vrijkwamen werden gebruikt om de stadsmuur op te bouwen.

In de dertiende en zestiende eeuw werd de oude stadsmuur, die gemaakt was van tufsteen, vervangen door hogere en zwaardere bakstenen variant.

De restanten van de gevonden muur blijven behouden omdat de stadswallen en grachten rond de Utrechtse binnenstad een monumentale status hebben. Als de werkzaamheden zijn voltooid en de vondsten zijn gedocumenteerd, worden de gaten waarin de muurresten zijn gevonden weer dichtgegooid. Ze blijven dus op hun oorspronkelijke plek.

Overzicht van Boeken over de geschiedenis van Utrecht

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×