Resten fort Knodsenburg gevonden

Gezicht op Nijmegen aan de Waal met het fort Knodsenburg op de voorgrond – Prent van Gaspar Bouttats, 1677 – 1679 (Rijksmuseum)
Tijdens archeologisch vooronderzoek aan de noordoever van de Waal bij Lent hebben archeologen restanten aangetroffen van het zestiende-eeuwse Fort Knodsenburg. De gemeente Nijmegen heeft dat bekendgemaakt.

Fort Knodsenburg werd rond 1585 gebouwd door de troepen van de Republiek om Nijmegen te kunnen belegeren, nadat het zich trouw had verklaard aan de Spaanse koning. De Spanjaarden lieten dit niet op zich zitten en- advertentie -
Beleg van het fort Knodsenburg door de hertog van Parma en ontzet door het leger van prins Maurits – Gravure van Frans Hogenberg, 1591 (Rijksmuseum)

deden een uitval. Ze verjoegen de Staatse troepen uit het fort. Met Knodsenburg beschikten de Spanjaarden vanaf dat moment over een strategische plek, van waaruit zij het oostelijke rivierengebied konden controleren.

Bij het fort hebben archeologen onlangs twee stukken van de loop van een kanon gevonden. Na bestudering van deze stukken zijn de onderzoekers tot de conclusie gekomen dat het kanon tijdens het gebruik is ontploft.

Ook werden er stoffelijke resten van een soldaat gevonden, met kogels onder de rechterarm en in de borstkas. De komende tijd proberen de onderzoekers erachter te komen uit welke tijd de soldaat stamt, hoe oud hij is geworden, hoe hij overleed, aan welke kant hij vocht en waar hij vandaan kwam.

Bi het fort vonden de archeologen verder veertien tinnen knopen. Mogelijk zijn die afkomstig van het uniform van de soldaat.

Uitbreiding en verval

Prins Maurits wist fort Knodsenburg in 1590 te heroveren. Aan het begin van de achttiende eeuw werd het fort voor het laatst aangepast en kreeg het een stervorm met gracht. Tegen het eind van diezelfde eeuw raakte het fort in verval. Alleen de stervormige gracht is tot op de dag van vandaag grotendeels zichtbaar gebleven.

In de maand juni 2012 organiseert de gemeente Nijmegen publieksexcursies langs de opgravingen

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over:

2 Comments Join the Conversation →