Tijdens opgravingen in Alkmaar hebben archeologen resten van een nog intacte middeleeuwse brug gevonden. De ontdekking is gedaan aan de Munnikenweg in de Oudorperpolder. Deze brug bevond zich op steenworp afstand van het verdwenen kasteel de Middelburg.
De Oudorperpolder bevindt zich net buiten het historisch centrum en de Munnikenweg wordt beschouwd als een van de oudste wegen van Noord-Holland. In 1272 werd de weg in opdracht van graaf Floris V verbreed. Het werd daarmee dé verbinding tussen Kennemerland en West-Friesland. De gemeente Alkmaar:
“Door deze weg kon Floris V en zijn leger snel oprukken in hun strijd tegen de Westfriezen. Aan het eind van de negentiende eeuw is de weg verlegd en voorzien van kasseien.”
Sinds 2017 heeft de weg, die vandaag de dag onder meer erg populair is onder wielrenners, een monumentenstatus. Het is daarmee het enige kasseienmonument van Nederland.
Het verdwenen kasteel de Middelburg lag ooit aan de vaart naar Alkmaar op het punt waar de Munnikenweg de vaart kruist. Dat zich hier ooit een brug bevond is bekend, maar onduidelijk is hoe die eruit zag.
“Op de vroegste kaarten uit de zestiende eeuw wordt de brug heel schematisch weergegeven en echte afbeeldingen van de brug waren er niet. Over de afmetingen was niets bekend. Op het kadastraal minuutplan uit 1821 lijkt de brug verdwenen en heeft de weg de huidige breedte.”
Landhoofden
Tijdens het herbestraten van de Munnikenweg zijn recent sporen van de brug gevonden. Men stuitte op de twee bakstenen landhoofden van de brug, compleet met vleugelwanden die samen de fundering van de brug vormden. Op basis van de gebruikte bakstenen en het formaat hiervan kan de brug gedateerd worden omstreeks 1400. Het is onbekend of er op diepte nog oudere resten aanwezig zijn.
Na bestudering van oude bronnen is onlangs ontdekt dat het kasteel ooit een eigen haven had en een ‘schuitenhuis’. De breedte van de doorvaart was naar nu blijkt 2,3 meter, wat betekent dat de gebruikte schepen niet heel breed waren. Vermoedelijk ging het platbodemschepen, die lang en smal zijn.