Archeologen in Jeruzalem hebben foto’s vrijgegeven van de onlangs ontgraven 2100 jaar oude zuidelijke stadsmuur.
De archeologen zeggen dat de steenstructuur van de muur die stamt uit de periode van de Tweede Joodse Tempel (536 voor tot 70 na Christus) zeer goed bewaard is gebleven. De onderzoekers hopen de locatie binnen enkele jaren vrij te kunnen geven voor bezoekers. Yehiel Zelinger, leider van de Israel Antiquities Authority: “We wisten dat de muur zich hier ergens bevond.” De muur, die zich op de berg Zion bevindt, werd door de negentiende-eeuwse onderzoekers voor het eerst gelokaliseerd.
Bij het ontgraven van de muur vonden de archeologen een lamp, oude schoen en enkele bierflesjes van de negentiende-eeuwse onderzoekers Frederick Bliss en Archibald Dickie. Deze onderzoekers lokaliseerden de muren in de negentiende eeuw door tunnels te graven. Later vulden ze de gegraven tunnels echter weer met zand. De muren bleven zo begraven tot het team archeologen van Yehiel Zelinger achttien maanden geleden begon met een opgraving.
De drie meter hoge muur maakte volgens Zelinger deel uit van een zes kilometer lange muur die om de stad was gebouwd. De huidige muur om de Oude Stad in Jeruzalem is vier kilometer lang. Onderzoeksleider Yehiel Zelinger leidt uit de locatie van de blootgelegde muur af dat Jeruzalem ten tijde van de bouw van de muur in zuidelijke richting groeide.
De onderzoekers vonden tijdens hun werkzaamheden ook voorwerpen die uit de periode van de Tweede Tempel stammen, zoals enkele vruchtbaarheidsbeelden. Boven de oude muren van de tempel troffen de onderzoekers bovendien een muur aan die 400 jaar later door de Byzantijnen werd gebouwd.
De muur werd 2100 jaar geleden gebouwd op bevel van koningen uit de door de Makkabeeën ingestelde Hasmoneese-dynastie. Tijdens de Joodse Opstand van 66 na Christus werd hij vernietigd. Ook de Tweede Tempel, die zich in het midden van de stad bevond, ging toen verloren. Het enige overblijfsel van deze tempel is een deel van de Westelijke muur, tegenwoordig bekend onder de naam Klaagmuur.