Het woord reutemeteut valt af en toe in het Nederlands. Waar komt dit aparte woord vandaan en wat betekent het precies?
Betekenis van reutemeteut
Reutemeteut betekent volgende de woordenboeken: troep, bende, zooi, rotzooi, alles wat er bij hoort, de hele boel. Maar het begrip kan over mensen gaan en betekent dan: de hele meute, iedereen. Bijvoorbeeld in de volgende zin:
“De hele reutemeteut liep met ons mee: iedereen/de hele groep liep met ons mee.”
De herkomst van het woord is onbekend, maar volgens Etymologiebank.nl – verwijzend naar het Uitleenwoordenboek van Nicoline van der Sijs (2001) – kwam het in 1974 voor het eerst in de Nederlandse taal voor. Verder is etymologisch bekend dat ‘reut’ duidt op ‘rot’ of ’troep’. OnzeTaal weet te vermelden dat reutemeteut een synoniem is van santenkraam en, dat het ook betekent: ‘alles, iedereen, alle troep bij elkaar’. Ook wordt het wel gebruikt als synoniem voor hottentottententententoonstelling.
Optocht tijdens de Oud-Lunterse Dag
De optocht die we op bovenstaande foto zien, vormt een vast onderdeel van de Oud-Lunterse Dag en staat ook wel bekend als ‘reutemeteut’. De Oude-Lunterse dag is een dorpsfeest dat sinds 1977 bestaat en plaatsvindt op de laatste vrijdag en zaterdag van augustus. Dit feest trekt duizenden bezoekers aan uit Lunteren zelf en omgeving, die dan veelal in boerenkleding komen opdagen. De hele reutemeteut komt dus langs!
Ook leuk: Hottentottententententoonstelling
Of lees: Krijg toch de rambam!
Boekenrubriek: Taalgeschiedenis
Bronnen â–¼
Internet
-http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/REUTEMETEUT/1
-http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/reutemeteut
-http://www.meertens.knaw.nl/uitleenwoordenbank/resources/2001.pdf
-https://www.gelderlander.nl/de-vallei/de-lunterse-reutemeteut-een-echt-familiefeest~ae2a2486/?referrer=https://www.google.com/
-https://onzetaal.nl/taaladvies/de-hele-santenkraam/
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Hottentottententententoonstelling