Dark
Light

Ridders van Oranje

Auteur:
1 minuut leestijd
Willem II met zijn onderscheidingen
Willem II met zijn onderscheidingen

Willem II met zijn onderscheidingen
Willem II met zijn onderscheidingen
Paleis Het Loo komt wijdt komend voorjaar een tentoonstelling aan de verschillende ridderorden in ons land.

De expositie – getiteld Ridders van Oranje. Vier eeuwen lintjes aan vorst – vertelt verhalen van moderne helden als Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, en Gijs Tuinman, die begin december werd geridderd. Daarnaast zijn er onderscheidingen aan Oranje-vorsten en dappere Nederlanders uit het verleden te zien.

De tentoonstelling bestaat uit twee onderdelen, lintjes aan de vorst en lintjes aan het volk. In de Audiëntiezaal zijn de onderscheidingen van verschillende vorsten te zien, die zelf geridderd werden. Zoals de ridderorden van koning Willem II, de ‘held van Waterloo’, en de kostbare keten van de Orde van de Kousenband, gedragen door koningin Wilhelmina.

In de Oostvleugel zijn lintjes aan het volk te zien, van burgers die voor bijzondere verdiensten door de koning(in) zijn gedecoreerd. In 1815 stichtte koning Willem I de eerste twee ridderorden, de Militaire Willems-Orde, als hoogste dapperheidsonderscheiding, en de Orde van de Nederlandse Leeuw, als hoogste onderscheiding voor bijzondere burgers. Ordetekenen, portretten en andere markante voorwerpen illustreren het tweehonderdjarig bestaan van beide onderscheidingen.

Lees ook: Militaire Willems-Orde (1815)

De tentoonstelling loopt van 10 maart t/m 31 mei 2015

×