Dark
Light

Rijksmuseum ontvangt zeegezicht Ludolf Bakhuysen

Auteur:
1 minuut leestijd
Ludolf Bakhuysen, Zeegezicht met figuren bij een schip op de kust, 1667 - detail
Ludolf Bakhuysen, Zeegezicht met figuren bij een schip op de kust, 1667 - detail (Rijksmuseum Amsterdam)

Het Rijksmuseum heeft een zeegezicht van Ludolf Bakhuysen ontvangen: Zeegezicht met figuren bij een schip op de kust. Het werk biedt een verstild zicht op het strand bij Huisduinen, een dorpje naast Den Helder. Het Rijksmuseum ontving dit werk uit 1667 van de Broere Charitable Foudation.

Ludolf Bakhuysen (1631-1708) werd geboren in het Duitse Emden. Op achttienjarige leeftijd vestigde hij zich als klerk en boekhouder in Amsterdam. In de jaren daarna legde hij zich toe op de teken- en schilderkunst. Al snel kreeg hij prestigieuze opdrachten. Op verzoek van het Amsterdamse stadsbestuur schilderde hij in 1665 een gezicht op Amsterdam en het IJ, dat als diplomatieke gift aan de Minister van Buitenlandse Zaken van de Franse Koning Lodewijk XIV werd geschonken. Ook vooraanstaande Europese hoogwaardigheidsbekleders als groothertog Cosimo III de’Medici, koning Frederik I van Pruissen, de keurvorst van Saksen, en tsaar Peter de Grote bezochten zijn Amsterdamse werkplaats.

Ludolf Bakhuysen, Zeegezicht met figuren bij een schip op de kust, 1667
Ludolf Bakhuysen, Zeegezicht met figuren bij een schip op de kust, 1667 (Rijksmuseum Amsterdam)

Zeegezicht met figuren bij een schip op de kust maakte sinds de late achttiende eeuw deel uit van verzamelingen van buitenlandse vorsten en hoogwaardigheidsbekleders. Wat het Rijksmuseum betreft representeert het schilderij “een uitzonderlijk aspect van Bakhuysens oeuvre”:

“De reputatie van de zeeschilder is vooral gebaseerd op zijn dynamische havengezichten met uiteenlopende scheepstypen en dramatische stormen op zee met imposante wolkenluchten. Het schilderij is een van de hoogtepunten binnen zijn veel zeldzamere verstilde, harmonieus vormgegeven kustgezichten. Onder een expressieve wolkenlucht bewegen twee figuren zich voort op het strand gadegeslagen door twee toeschouwers. Een kaag ligt op het zand, de zeilen nog gehesen. Door een sterk contrast tussen licht en donker zorgt Bakhuysen voor een grote levendigheid in het schilderij.”

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×