De Kunsthal in Rotterdam komt komend najaar met een tentoonstelling over de geschiedenis van design uit de Sovjet-Unie. Titel van de tentoonstelling: ‘Rode welvaart. Sovjet Design 1950-1980’.
Tot aan de jaren vijftig was de consumptiecultuur het communisme vreemd. In 1959 kwam daar verandering in toen een tentoonstelling in Moskou de ‘American way of living’ presenteerde. De Kunsthal:
“Tussen de overvloed aan goederen van de kapitalistische markt vindt het gedenkwaardige keukendebat tussen partijleider Chroetsjov en president Nixon plaats en wordt de wapenwedloop ter plekke uitgebreid met een concurrentiestrijd om welvaart.”
De Kunsthal laat aan de hand van ruim 360 objecten de beste voorbeelden van Sovjet-design zien, van charmante retroproducten en grafische ontwerpen tot prototypes die staan voor een systematische, functionele en sociale ontwerpbenadering.
Robuust en duurzaam
In het na-oorlogse Rusland stond het moderniseren van de industriële productie centraal. Een voormalige buskruitfabriek werd marktleider van de wereldberoemde Nevalyashka roly-poly poppen, chemische laboratoria maakten democratische parfum – voor elke vrouw verkrijgbaar – en stofzuigers weerspiegelden in hun ontwerp de technologische hoogstandjes van de ruimtevaart.
“In de begintijd werd westers design gekopieerd zoals Franse radio’s en Italiaanse scooters, maar vanaf 1964 ontstond een onmiskenbaar Sovjet vocabulaire: “robuust, duurzaam en constructivistisch geïnspireerd”. Een rijke schakering aan producten op het gebied van de auto, jeugd, sport, ruimtevaart, het huishouden, mode en muziek toont het dagelijks leven in een tijd dat materiële welvaart nog in de kinderschoenen staat.”
De tentoonstelling is een samenwerking tussen het Moscow Design Museum en de Kunsthal Rotterdam en te zien van 26 september 2015 tot en met 14 februari 2016.