Sandra Roelofs (1968) – Voormalige First-Lady van Georgië

2 minuten leestijd
Sandra Roelofs samen met haar echtgenoot en het Amerikaanse presidentiële paar Barack en Michelle Obama (2009) - cc
Sandra Roelofs samen met haar echtgenoot en het Amerikaanse presidentiële paar Barack en Michelle Obama (2009) - cc

Nederlandse echtgenote van de Georgische president Michail Saakasjvili: Sandra Roelofs.

Sandra Roelofs
Sandra Roelofs
Sandra Elisabeth Roelofs wordt op 23 december 1968 geboren in Terneuzen, Zeeland. In 1991 studeert ze af aan het Instituut voor Vreemde Talen in Brussel en aan het Internationale Instituut voor Mensenrechten in Straatsburg. De Nederlandse werkt enige tijd als bedrijfsconsultant waarbij ze zich onder meer bezighoudt met het geven van advies over investeringen in Georgië.

In 1992 komt Sandra Roelofs voor het eerst in Georgië, tijdens een vakantie. Een jaar later ontmoet ze in Straatsburg de Georgische jurist Michail Saakasjvili. Datzelfde jaar verhuist Roelofs naar New York waar ze werkt aan de Columbia-universiteit. De Nederlandse en Mikhail Saakasjvili zijn dan al een stel. In 1996 verhuist het paar naar Georgië, waar Roelofs gaat werken voor het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) en het Nederlands consulaat in Tblisi, de hoofdstad van Georgië. Haar echtgenoot wordt er minister van Justitie.

Logo van de stichting SOCO
Logo van de stichting SOCO
Begin 1998 richt Roelofs de Humanitaire Stichting “SOCO” op. Deze organisatie houdt zich onder meer bezig met het ondersteunen van Georgische gezinnen met lage inkomens. De stichting besteed veel aandacht aan kindwelzijn en gezondheid.

Sandra Roelofs en Michail Saakasjvili hebben twee zonen: Eduard en Nikoloz.

First Lady

Op 25 januari 2004 wordt Sandra’s echtgenoot Michail Saakasjvili president van Georgië. Voor de Nederlandse houdt dit in dat ze vanaf dat moment de first lady van Georgië is. Voor de Georgiërs is ze op dat moment al geen vreemde. Enkele jaren is ze naar eigen zeggen al bekend als ‘de nationale schoondochter, als vrouw van een populair politicus’. Volgens Roelofs zien veel inwoners van Georgië haar als “de glimlach van de president”.

Maart 2005 verschijnt er een autobiografie van de Nederlandse onder de titel De first lady van Georgië. Het verhaal van een idealiste. Sandra Roelofs wordt vrijwel altijd vergezeld door lijfwachten. Dit is ingesteld nadat haar man als oppositielid in 2003 op straat werd aangevallen.

Augustus 2008 raakt Georgië in conflict met Rusland. Tijdens deze oorlog overlijdt de Nederlandse cameraman Stan Storimans (12 augustus) als hij aanwezig is in de Georgische stad Gori. Sandra Roelofs laat kort hierna weten dat ze de begrafenis van de overledene wil bijwonen. De nabestaanden van Storimans weten echter nog niet of ze willen dat Roelofs de begrafenis bijwoont. Ze vrezen dat de ceremonie door haar aanwezigheid een politieke lading krijgt. In een mail aan persbureau ANP laat Roelofs weten mee te leven met de familie en vrienden van Storimans. Ze schrijft dat Storimans net als zij 39 jaar oud was, een gezin met twee kinderen had en niet terugschrok voor risico’s. Familie van de omgekomen cameraman laat later weten niet te willen dat de echtgenote van de Georgische president bij de begrafenis aanwezig is. De uitvaart zou een politiek karakter krijgen als de Nederlandse Sandra Roelofs komt, meent de familie.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×