Dark
Light

Schadevergoeding mogelijk voor meer Indische weduwen

Auteur:
1 minuut leestijd
Premier Rutte tijdens de persconferentie - Still NOS
Premier Rutte tijdens de persconferentie - Still NOS

Het kabinet heeft besloten dat Indonesische weduwen van mannen die tijdens de politionele acties standrechtelijk werden geëxecuteerd een schadevergoeding van 20.000 euro kunnen krijgen. Algemene excuses voor de politionele acties komen er echter niet.

Eerder zegde het kabinet, na een periode van onderhandelingen, al 20.000 euro toe aan weduwen uit Rawagede en Zuid-Sulawesi wier mannen door Nederlandse militairen waren gedood. Nu heeft het kabinet besloten claims van andere weduwen van standrechtelijk geëxecuteerden op een zelfde manier te gaan behandelen. Ook zij kunnen dus aanspraak maken op een schadevergoeding.

De Nederlandse ambassadeur in Indonesië biedt op donderdag 12 september in Jakarta namens de Nederlandse staat excuses aan voor de executies. Voor deze plechtigheid zijn de weduwen uit Zuid-Sulawesi uitgenodigd.

Geen algemene excuses

Premier Rutte zei vrijdag tijdens een persconferentie dat er echter geen algemene excuses worden aangeboden voor de Nederlandse rol bij de politionele acties. De excuses voor de standrechtelijke executies zijn wat hem betreft dan ook geen breuk met het verleden. De premier:

Waar het hier specifiek over gaat is niet die situatie van de politionele acties. Hier gaat het over de verschrikkelijke gebeurtenissen in een aantal specifieke gevallen waarbij sprake is van standrechtelijke executies.

Op de vraag of de regering uit angst voor schadeclaims geen algemene excuses wil aanbieden antwoordde de premier:

Dat komt omdat het kabinet van mening is dat de geschiedenis loopt zoals de geschiedenis loopt.

Premier Rutte vindt dat oud-minister Ben Bot in het verleden goed heeft gehandeld door enkele jaren geleden openlijk te verklaren dat Nederland destijds aan de verkeerde kant van de geschiedenis stond.

Rutte: excuses voor alle ‘Indische weduwen’

×