Week van de koloniale geschiedenis

Schilderij Klimt brengt ruim 29,5 miljoen euro op

Litzlberg am Attersee – Gustav Klinmt, 1915
Een schilderij van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt is woensdag in New York geveild voor ruim 29,5 miljoen euro. Dat melden Amerikaanse media.

Het gaat om het schilderij Litzlberg am Attersee uit 1915. In de Tweede Wereldoorlog werd het werk in beslag genomen door de nazi’s. Afgelopen juli werd het schilderij teruggegeven aan een achterneef van Amalie Redlich, de oorspronkelijke eigenaar. Zij erfde het doek ooit van de Oostenrijkse staalmagnaat Viktor Zuckerkandl. Redlich werd in 1941 door de nazi´s gedeporteerd. Nadien is nooit meer iets van haar vernomen.

Met de opbrengst

- advertentie -van de veiling wordt in het Museum der Moderne in Salzburg een nieuwe vleugel gebouwd. Deze vleugel wordt vernoemd naar Amalie Redlich.

Gustav Klimt (1862-1918) is een van de bekendste Oostenrijkse kunstenaars. In 1898 richtte hij de Wiener Secession op. Leden van deze groep zetten zich af tegen de bestaande academische kunstenaarsverenigingen. De Weense groep propageerde onder leiding van Gustav Klimt de Jugenstil.

Klimt was duidelijk de meest talentvolle kunstenaar van de Wiener Secession. De Oostenrijker liet zich onder meer inspireren door de Nederlandse kunstenaar Jan Toorop. Op zijn beurt inspireerde hij weer kunstenaars als Egon Schiele en Oskar Kokoschka. Een van de bekendste werken van Klimt is De Kus.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: