Schotlands koloniale avontuur in Panama eindigde in een fiasco

3 minuten leestijd
De historische haven van Leith
De historische haven van Leith. Veel is er niet veranderd sinds de kolonisten van hieruit vertrokken naar Darien.

De haven van Leith in het noorden van Edinburgh trok al vroeg avonturiers aan en het was ook van hieruit dat de Schotten aan het einde van de zeventiende eeuw een korte route naar de Stille Oceaan probeerden te openen. Het was een tijd waarin het land door clanconflicten en opvolgingsoorlogen werd verscheurd, wat veel Schotten er toe aan zette hun geluk elders te beproeven. Eén van hen was William Paterson (1658-1719). Hij wilde handel gaan drijven met de Nieuwe Wereld om de Schotse economie uit het slop te trekken. Als jonge koopman reisde hij in 1675 naar Jamaica en vermoedelijk bedacht hij daar zijn beruchte Darién-project.

William Paterson
William Paterson
Het plan van de Schot berustte op het idee om handelsschepen op hun tocht naar de Stille Oceaan de beruchte passage om Kaap Hoorn te besparen. De ronding van dit uiterste puntje van Zuid-Amerika gold destijds als extreem gevaarlijk. Daarom liet hij zijn oog vallen op een smalle landengte in het oosten van wat tegenwoordig Panama is: de Darién Isthmus. Paterson wilde daar een landverbinding tot stand brengen tussen de Atlantische- en Stille Oceaan met twee havens, waardoor de scheepvaart veel tijd en geld zou kunnen besparen.

Om dit plan voor te bereiden vestigde Paterson zich in Londen, waar hij in 1695 de ‘Schotse Compagnie voor handel met Afrika en Oost-Indië’ stichtte. Vervolgens begon hij aandelen uit te geven om aan het benodigde kapitaal te komen. Niet alleen financieel, maar ook politiek gezien was het echter een gewaagde onderneming. Een Schotse kolonie in de Darién zou namelijk het Spaanse koloniale rijk in de Nieuwe Wereld in tweeën delen. Koning-stadhouder Willem III (1650-1702) was niet bereid om daar een militair conflict voor te wagen en zag af van ondersteuning. Het Engelse belang had prioriteit en dat betekende vrede met Spanje om samen sterk te staan tegen het Frankrijk van Lodewijk XIV (1638-1715).

De ‘Isthmus’ of landengte van Darién
De ‘Isthmus’ of landengte van Darién ligt in het tegenwoordige Panama, tot aan de grens met Colombia. Het is nog steeds een ondoordringbaar gebied. Kaart uit 1699.

Nationale trots

Om zijn plan te redden deed Paterson daarom een beroep op het gevoel van nationale trots onder de Schotten. Hij probeerde zijn landgenoten ervan te overtuigen het avontuur te wagen en slaagde daar in. Vierhonderdduizend pond wist hij bij elkaar te krijgen, ruwweg een kwart van het totale binnenlandse vermogen. De eer van het land stond op het spel en dat trok veel Schotten over de streep. Duizenden Schotten investeerden in de expeditie en duizenden anderen wilden erheen reizen om hun land als handelsnatie in de kolonie te dienen. Ze realiseerden zich echter niet dat Paterson amper iets wist over de Midden-Amerikaanse landengte. Er bestaat geen enkele aanwijzing dat hij ooit zelf in Panama was geweest. De Schot was enkel afgegaan op geruchten. Op de landkaart leek het mooi, maar bij vertrek had niemand een idee hoe het er in Darién werkelijk uitzag…

New Edinburgh

De Baai van Caledonië, ten westen van de Golf van Darién – New Edinburgh ligt op de landengte rechts.
De Baai van Caledonië, ten westen van de Golf van Darién – New Edinburgh ligt op de landengte rechts. Kaart uit 1729.
In juli 1698 verlieten vijf zeilschepen de haven van Leith met vijftienhonderd mannen en vrouwen aan boord. Vier maanden later gingen ze hoopvol aan land in hun nieuwe kolonie die ze New Edinburgh doopten. Het was het begin van een tragedie, want het gebied bleek ongeschikt te zijn voor landbouw. Men moest al snel op jacht gaan naar schildpadden om überhaupt iets te eten te hebben.

Veel kolonisten vielen ten prooi aan malaria en andere tropische ziekten, waaronder William Paterson’s vrouw en dochter. De overlevenden besloten Darién te verlaten om een betere locatie voor een nederzetting te zoeken. Nieuws over deze mislukking drong echter niet door tot het vaderland en daarom vertrok in 1699 een tweede vloot naar het ‘paradijselijke’ New Edinburgh. Toen ze daar aankwamen zagen ze tot hun ontzetting dat alles verlaten was. Het ergste moest echter nog komen: na ziekte en honger werden ze nu ook bedreigd door een Spaanse strijdmacht die vastbesloten was hen te verdrijven.

Dramatische gevolgen

Paterson was te naïef geweest. Het Spaanse Rijk had eind zeventiende eeuw weliswaar aan macht ingeboet, maar het was nog geen papieren tijger. Het kon niet accepteren dat een klein koninkrijkje uit Noord-Europa ongestraft een kolonie stichtte binnen haar koloniale territorium. Er waren ondertussen duizenden doden gevallen en de economische schade was immens. Al het geïnvesteerde vermogen was in rook opgegaan. Tot overmaat van ramp werd Schotland daarnaast nog door een hongersnood geteisterd.

De Engelsen maakten van dat moment gebruik om de verzwakte Schotten tot een unie te bewegen. In 1707 werden Engeland en Schotland verenigd tot het Koninkrijk Groot-Brittannië. Vanaf die tijd hadden beide landen niet alleen dezelfde koning, maar ook dezelfde regering en hetzelfde parlement. De Schotten hebben het later proberen te verdringen, maar in feite was hun lot achtduizend kilometer overzee bezegeld in de ondoordringbare tropische bossen van Darién.

Bronnen

-Arte TV Invitation au voyage / Stadt, Land & Kunst 21-01-2025

Marc Busio (1970) is chemisch technoloog en amateurhistoricus, gespecialiseerd in industrieel verleden. Naast Historiek publiceert hij regelmatig artikelen op zijn eigen website www.fabriekofiel.com en in het tijdschrift 'Erfgoed van Industrie en Techniek'.

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
2000
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 56.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×