Dark
Light

Skelet jonge soldaat gevonden in vesting Coevorden

1 minuut leestijd

Foto: Gemeente Coevorden
Bij archeologisch onderzoek is in Coevorden het skelet van een jonge soldaat uit de zeventiende eeuw gevonden. Dat meldt de gemeente Coevorden dinsdag.

De vondst is gedaan op een bouwlocatie aan de Haven in Coevorden. Het skelet van de soldaat werd aangetroffen in een eiken kist. Volgens de gemeente is het geraamte goed bewaard gebleven. Opvallend is de musketkogel die ter hoogte van de buik is aangetroffen; mogelijk is dit de oorzaak van overlijden is geweest.Tijdens de Tachtigjarige Oorlog en in 1672 is er zwaar gevochten in de vesting Coevorden. Archeologen vermoeden dat het om een noodgraf van een soldaat gaat, omdat het een begraving buiten het kerkhof betreft.

Het skelet en de eikenhouten kist zijn de afgelopen week door medewerkers van het Archeologisch Diensten centrum (ADC) vrijgelegd. De archeologen zijn op dit moment bezig de skeletdelen schoon te maken, de kistplanken te conserveren en de kistinhoud, die als geheel is verzameld, te onderzoeken op voorwerpen. Het skelet wordt onderzocht op leeftijd en sporen van eventuele verwondingen en ziektes. Stadsarcheoloog Jan Molema spreekt van een bijzondere vondst:

“In 2004 hebben we in Coevorden bij de aanleg van bedrijventerrein Leeuwerikenveld weliswaar vijf graven gevonden van vermoedelijk (kind)soldaten, maar die skeletten waren vrijwel geheel vergaan. Ook bij andere vondsten van graven in vestingsteden werden alleen losse skeletdelen aangetroffen.”

De voormalige vestingstad Coevorden is in het verleden vaak belegerd en veroverd. De afgelopen jaren zijn er veel archeologische vondsten gedaan, zoals drie helmen uit de Tachtigjarige Oorlog, kanonskogels in vele maten, musketkogels, messen, dolken, sabels en tabaksdozen.

Daarnaast is er ook veel regulier afval gevonden zoals oude bezems, schoenenen hang en sluitwerk. Bijzonder is ook de vondst van een prehistorische bijl gemaakt van een stuk gewei.

Overzicht van boeken over de Tachtigjarige Oorlog

×