De Spaanse veroveringen in Amerika (de Indiën) leidden tot grootscheepse onderwerping van de oorspronkelijke bevolking en slavernij vierde hoogtij. Dominicaner en Augustijner monniken vlogen elkaar in de haren over de vraag of deze slavernij gerechtvaardigd was.
Spanje en Portugal verdelen de wereld
In 1492 vond een belangrijke gebeurtenis plaats, de ‘ontdekking’ van Amerika door Christoffel Columbus. Columbus, waarvan wordt aangenomen dat hij uit Genua kwam, had al in 1483 geprobeerd steun te krijgen van Portugal voor zijn project om via een westelijke vaarroute Oost-Azië te bereiken. Toen dat mislukte klopte hij aan bij het Castiliaanse hof, maar het zou nog bijna tien jaar duren voordat hij met de katholieke vorsten Isabella I en Ferdinand II tot overeenstemming kwam. Het koningspaar wist in 1493 paus Alexander VI te bewegen een bul uit te vaardigen die hun veroveringen in Amerika legaliseerde.
Het besluit van Isabella en Ferdinand om de onderneming van Columbus te steunen werd genomen nadat in Noord-Afrika Melilla was veroverd en de Canarische eilanden definitief in het koninkrijk waren geïncorporeerd. Daarmee kwam een eind aan de mogelijkheden voor de Spanjaarden tot verdere exploratie in zuidelijke richting, conform de daarover met de Portugezen gemaakte afspraken in het in 1479 gesloten verdrag van Alcaçovas. Portugal kreeg daardoor de controle over de zuidelijke vaarroute naar India en voor de Castiliaanse vorsten was het dus aantrekkelijk om te zoeken naar een alternatief: de westelijke vaarweg.
In 1494 sloten Spanje en Portugal het pact van Tordesillas dat de tot dan toe onontdekte wereld verdeelde in voor elk van hen twee gelijke delen. Een verdeling die, gegeven de toenmalige onkunde over de vorm van het Amerikaanse continent en een foutieve berekening van de omvang van de aarde, Portugal het recht gaf zich te vestigen in het noordoostelijk deel van Zuid-Amerika, de oorsprong van het huidige Brazilië.
Conquistas

Gaandeweg ontwikkelde dit Huis zich tot een commercieel monopolie. Overigens was er voordat Mexico en Peru werden veroverd, nog maar nauwelijks sprake van een stroom van edelmetalen richting Castilië. Die kwam pas goed op gang na de ontdekking van de grote zilvermijnen, met name die van Potosí in het huidige Bolivia rond 1545. Die nieuwe ontdekkingen veroorzaakten opnieuw een serieus politiek probleem met Portugal en ook met andere Europese machten zoals Engeland en Frankrijk die net als de Iberische rijken plannen maakten ter exploitatie van de Atlantische gebieden.
Er waren twee motieven om Amerika te veroveren. In de eerste plaats het gewin van de naar verwachting aanwezige rijkdommen. Voor de Spaanse koning was het van belang om de enorme kosten te dekken van zijn oorlogen die hij voerde, en uiteraard voor de conquistadores zelf die stonden te popelen om zich te verrijken. Zij waren er zich, ondanks hun zucht naar rijkdom en status, van bewust dat zij opereerden in naam van de koning, maar dat gold niet voor hun bemanning en soldaten. Voor hen was het persoonlijk gewin veelal de enige reden om aan de gevaarlijke tochten te beginnen. Ten tweede hechtten de Spanjaarden veel waarde aan de verbreiding van het christelijk geloof. Op alle ontdekkingsreizen werden de conquistadores vergezeld door geestelijken en bij elke ontmoeting met vreemde volkeren eisten zij, in ruil voor een vreedzame behandeling, onderwerping aan het koninkrijk en de rooms-katholieke kerk.
Kerstening

Dat alles was reden voor een aantal geestelijken om de vraag te stellen welk recht de koning had om zich de Indiën toe te eigenen. Na zijn tweede tocht zond Columbus een aantal indianenslaven naar Spanje, die daar in 1495 in het openbaar werden verkocht. Dat was aanleiding voor vorstin Isabella I om een groep theologen aan het werk te zetten. Deze commissie kwam tot de conclusie dat slavernij als een zonde diende te worden bestempeld.
Een tweede kwestie die stof deed opwaaien was de introductie in 1501 door Isabella van het systeem van de encomiendas, dat de conquistadores het recht gaf inboorlingen voor zich te laten werken, mits zij goed behandeld werden en gekerstend. De opstanden die dit systeem veroorzaakte leidden dikwijls tot bloedbaden of tot de vlucht van de indianen naar het oerwoud. Kritiek op dit systeem bracht de kroon ertoe om de encomienda te beperken tot enkele jaren en te verbieden dat de Spanjaarden eenmaal in encomienda genomen inwoners aan erfgenamen zouden overdragen, zoals gebruikelijk was. Deze maatregelen, bedoeld om een einde te maken aan het wrede gedrag van de kolonisatoren, boekten echter nauwelijks of geen resultaat.
De Wetten van Burgos

Citaat van de dominicaan Antonio de Montesinos:
“Zeg mij, met welk recht houdt u deze indianen in zo’n wrede en verschrikkelijke slavernij? Met welk recht voert u zulke afschuwelijke oorlogen tegen deze mensen, die mild en vredig in hun eigen land leefden, waar u ontelbare aantallen van hen heeft onderworpen aan ongehoorde moorden en plunderingen? […] Zijn zij geen mensen?” (Bron: Deze Waarheden – Jill Lepore, p. 46)

De strijd tussen Dominicanen en Augustijnen
De situatie voor de autochtone bevolking verbeterde enigszins met de instelling van de Raad voor de Indiën en de instelling van gerechtshoven. Niettemin bleven de dominicanen, met Bartolomé de las Casas als belangrijkste woordvoerder, de houding van de conquistadores scherp bekritiseren. In de ogen van deze geestelijken was het gedrag van de veroveraars een schandvlek op het christelijk blazoen en hun beschrijving van de moordpartijen van de conquistadores veroorzaakte een schok in Castilië. In 1542 leidde dat tot invoering door Karel I van de zogeheten Nieuwe Wetten die het systeem van encomienda en slavernij verboden.

Tot een uitspraak van de theologen kwam het nooit, zij het dat in Castilië het gedachtegoed van De las Casas op de meeste sympathie kon rekenen. Maar aan de andere kant van de oceaan gingen de wreedheden onverminderd door, nu gesteund door de ideeën van Sepúlveda.
Overzichtspagina Spaanse geschiedenis
Overzicht van boeken over slavernij en het slavernijverleden