Dark
Light

Sparta-doek Mastenbroek moet kluis in

Auteur:
1 minuut leestijd
Gezicht op Delfshaven - Johan Hendrik van Mastenbroek
Gezicht op Delfshaven - Johan Hendrik van Mastenbroek

Het schilderij van havenschilder Mastenbroek dat onlangs opdook bij Tussen Kunst en Kitsch gaat voorlopig niet terug naar voetbalclub Sparta. Een rechter heeft in een kort geding bepaald dat het schilderij voorlopig opgesloten moet worden in een kluis van een onafhankelijke partij.

Het schilderij van Johan Hendrik van Mastenbroek (1875-1945) getiteld Gezicht op Delfshaven dook enkele maanden geleden op in het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch. De eigenaar beweerde het schilderij in 1984 te hebben gevonden in een vuilcontainer bij het stadion van voetbalclub Sparta, dat toen verbouwd werd. Het schilderij zou lang in de kantine van het stadion hebben gehangen, maar uiteindelijk dus in de vuilcontainer zijn beland.

De man nam het doek destijds mee naar huis en liet het onlangs dus beoordelen door een expert van Tussen Kunst en Kitsch. Het werk bleek ongeveer 25.000 euro waard te zijn.

Kort nadat de vondst bekend was gemaakt, besloot voetbalclub Sparta het werk te claimen. Volgens de club is het werk nooit weggegooid, maar verdween het tijdens de verbouwing van de businesslounge van de club. Er werden volgens de directeur toen een aantal waardevolle spullen, waaronder de Mastenbroek, opgeslagen in een opslagcontainer en niet in een vuilcontainer.

In een kort geding wilde Sparta het doek terugkrijgen. De rechtbank stelde echter dat in een kort geding niet beoordeeld kan worden welke partij gelijk heeft. Het schilderij moet daarom binnen vijf dagen naar een onafhankelijke partij die het in een kluis opslaat. Het doek moet daar blijven totdat duidelijk is wie er recht op heeft.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

×