Dark
Light

Spielberg en Hanks werken aan nieuwe WOII-miniserie

Auteur:
2 minuten leestijd

Na “Band of Brothers” uit 2001 en “The Pacific” uit 2010 gaan Steven Spielberg en Tom Hanks werken aan een nieuwe miniserie over de Tweede Wereldoorlog. Dit keer staat de luchtoorlog centraal en worden de piloten en bemanningsleden van de Amerikaanse Eighth Air Force gevolgd gedurende hun strijd tegen nazi-Duitsland.

Masters of Air: America’s Bomber Boys who Fought the Air War Against Nazi Germany
Hoewel het aanvankelijk onduidelijk was of televisienetwerk HBO zou beginnen aan een derde serie in de reeks heeft de zender op vrijdag 19 januari bevestigd dat Tom Hans en Steven Spielberg hiermee aan de slag gaan. De miniserie, waarvan de titel vooralsnog onbekend is, zal gebaseerd worden op het boek Masters of Air: America’s Bomber Boys who Fought the Air War Against Nazi Germany van de Amerikaanse historicus Donald L. Miller. Het boek vertelt het verhaal van de Amerikaanse Eighth Air Force die vanaf 1944 ingezet werd aan het Westfront in de strijd tegen Duitsland.

De Eighth Air Force, die ook wel “The Mighty Eighth” genoemd wordt, was de grootste luchtgevechtseenheid die ingezet werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Midden 1944 deden meer dan 200.000 personen dienst in de Eighth Air Force, die onder andere beschikte over B-24 en B-17 bommenwerpers. Voor missies konden meer dan tweeduizend viermotorige bommenwerpers en meer dan duizend jagers ingezet worden. In februari 1944 werd de eenheid ingezet tijdens operatie Argument. Gedurende een week, die bekend is komen te staan als Big Week, werden grootschalige bombardementen uitgevoerd op Duitse industriële doelen. Vervolgens voerde de eenheid in maart 1944 bombardementen uit op Berlijn. Voor het eerst vielen er bommen uit Amerikaanse toestellen op de Duitse hoofdstad.

De Eighth Air Force nam ook deel aan bombardementen ter voorbereiding van de geallieerde landing in Normandië. Onder andere spoorwegen, vliegvelden, havens en bruggen in Noord-Frankrijk en langs de Kanaalkust waren het doelwit. Op D-Day, 6 juni 1944, vloog de eenheid 2300 vluchten in Normandië waarbij vijandelijke defensie en fronttroepen uitgeschakeld werden. Na de geallieerde invasie in Normandië werd de Eighth Air Force ingezet bij het bombarderen van Duitse oliedoelen, waarbij ook missies boven Hongarije, Joegoslavië, Roemenië en Noordoost-Italië gevlogen werden.

De Amerikaanse acteur Clark Gable
In april 1945 werden door de Eighth Air Force bombardementen uitgevoerd op vliegvelden in Duitsland, waarbij de overgebleven toestellen van de Luftwaffe uitgeschakeld werden. Tegelijkertijd werden door de eenheid ook bombardementen uitgevoerd op doelen in Berchtesgaden, waar Hitlers buitenverblijf zich bevond. Na de geallieerde overwinning op nazi-Duitsland werd de Eighth Air Force gestationeerd op het eiland Okinawa in de Stille Oceaan. De Japanse overgave kwam voordat de formatie actief ingezet kon worden.

Meer dan 350.000 Amerikanen deden tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst in de Eighth Air Force. Onder hen enkele beroemdheden, waaronder de acteurs Jimmy Stewart en Clark Gable. De formatie telde tijdens de Tweede Wereldoorlog 261 aces. Zeventien leden werden in deze periode onderscheiden met de Medal of Honor en 220 met het Distinguished Service Cross. De Eighth Air Force had tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 47.000 slachtoffers te betreuren, waaronder meer dan 26.000 doden. De eenheid bestaat tegenwoordig nog steeds en werd na 1945 onder meer ingezet in Korea, Vietnam en Irak.

De twee voorgaande miniseries over de Tweede Wereldoorlog waren een groot succes. “Band of Brothers”, gebaseerd op de belevenissen van de manschappen van Easy Company van de Amerikaanse 101st Airborne Division aan het Westfront, won zes Emmy’s, waaronder die voor beste miniserie. Tien miljoen Amerikanen bekeken de eerste aflevering, die kort voor de aanslagen van 9/11 uitgezonden werd. “The Pacific”, over de strijd van Amerikaanse soldaten tegen Japan, kreeg acht Emmy’s, meer dan elk andere programma. Wanneer de nieuwe miniserie op televisie te zien zal zijn is onbekend.

~ Kevin Prenger

Kevin Prenger (1980) is hoofdredacteur artikelen van TracesOfWar.nl. Zijn aandacht gaat vooral uit naar de geschiedenis van de Holocaust en nazi-Duitsland. In 2015 verscheen zijn boek Oorlogszone Zoo, over de geschiedenis van de Berlijnse dierentuin tijdens de naziperiode. Verschillende boeken over minder bekende verhalen uit de Tweede Wereldoorlog volgden: De boodschapper uit de hel, Een rechter in Auschwitz, Het masker van de massamoordenaar, Kerstmis onder vuur en Kolberg, Meer dan alleen Auschwitz en In de schaduw van Schindler. Momenteel werkt hij aan een boek over onderwijs en indoctrinatie van de jeugd in nazi-Duitsland. Zie ook zijn website of X-account.

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×