Sport, politiek en mensenrechten

2 minuten leestijd

Postzegel gedrukt naar aanleiding van de Olympische Spelen van 1936
NOC-NSF-voorzitter Erica Terpstra opent donderdag in het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek de tentoonstelling The Games must go on…Olympische Spelen, politiek en mensenrechten.

In deze tentoonstelling wordt aandacht besteed aan twee kanten van de Olympische Spelen. Enerzijds wordt de sportieve kant van de Olympische Spelen belicht en anderzijds aandacht voor de gespannen verhouding tussen sport, politiek en mensenrechten.

De expositie toont de verschillende Olympische Spelen vanaf Berlijn 1936. Tijdens de spelen van ’66 werd et sportevenement door het nazi-regime als propaganda-instrument gebruikt. De Duitse cineaste Leni Riefenstahl maakte tijdens deze Olympische Spelen haar beroemde film Olympia. Delen van deze film zullen in Groesbeek worden vertoond.

De Amerikaanse atleten Tommie Smith en John Carlos vragen tijdens de medaille-uitreiking aandacht voor rassendiscriminatie in de VS (Olympische Spelen 1968)
In de tentoonstelling ook aandacht voor andere Olympische Spelen, die volgens het museum op het onderdeel mensenrechten “niet de eerste plaats behaalden”. Zo wordt onder meer het verhaal van de spelen van 1956 in Melbourne verteld. Nederland ging toen, als een van de weinige sportbonden, over tot een boycot. Dit naar aanleiding van de door de Sovjet-Unie onderdrukte Hongaarse Opstand.

Voorafgaand aan de Olympische Spelen van 1968 in Mexico City sloeg het regeringsleger een protestbijeenkomst neer, met tweehonderd doden tot gevolg. Het bloedbad verdween in de doofpot en het sportfeest kon ‘gewoon’ doorgaan. Deze editie van de Spelen ging verder de geschiedenisboeken in vanwege een opvallende actie van twee zwarte atleten bij de ereceremonie na de 200 meter. Zij vroegen symbolisch aandacht voor de rassendiscriminatie in de VS.

Ook aan het gijzelingsdrama tijdens de Spelen van 1972 in München wordt aandacht besteed in het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

De tentoonstelling loopt tot 31 maart 2010. Gedurende de periode waarin de tentoonstelling te bezichtigen is, zal er doorlopend een selectie van historische filmbeelden vertoond worden in de educatiezaal van het museum. Daarnaast zal het thema sport en mensenrechten ook door middel van lezingen gepresenteerd worden. Zo geeft Bettine Vriesekoop op 13 december 2009 (14.00 uur) bijvoorbeeld een lezing geven over de sportieve en menselijke kant van de Olympische Spelen in Beijing. Voorafgaand aan de opening geeft Erica Terpstra aankomende donderdag een lezing over het onderwerp van de tentoonstelling.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×