Dark
Light

Standbeeld Zeus opnieuw gemaakt met 3D-printer

1 minuut leestijd
Standbeeld Zeus opnieuw gemaakt met 3D-printer - thegatemuseum.org
Standbeeld Zeus opnieuw gemaakt met 3D-printer - thegatemuseum.org

Het beeld van Zeus in Olympia was een van de zeven klassieke wereldwonderen. Het ging verloren in de vijfde eeuw, maar met behulp van een geavanceerde 3D-printtechniek is het standbeeld nu gereconstrueerd.

Beeld van Zeus op een oude munt - cc
Beeld van Zeus op een oude munt – cc
Van het oorspronkelijke beeld van de Griekse oppergod bestaan alleen nog beschrijvingen en wat afbeeldingen op munten. Twee gespecialiseerde 3D-printbedrijven (Stratasys en 3DPTree) gebruikten die gegevens om een zo goed mogelijke replica van het beeld te creëren.

De 3D-printuitvoering van het beeld is ongeveer 1,80 meter hoog en gemaakt met thermoplasten. Het duurde twee dagen om het lichaam van Zeus te printen, voor de benen waren 20 uur nodig. Volgens Jesse Roitenberg van Stratasys is door 3D-printen een lang verloren artefact weer tot leven gewekt. “Het is niet alleen voor ontwikkelaars of ontwerpers; het is voor de kunst, voor archeologen”, aldus Roitenberg tegen de BBC.

De replica van het Zeus-beeld is vanaf 20 augustus te zien in het Millennium Gate Museum in Atlanta, waar tot 2 januari 2017 de tentoonstelling “The Games: Ancient Olympia to Atlanta to Rio” wordt gehouden. Het museum wil de nieuwste technologische ontwikkelingen inzetten om geschiedenis ‘cool te maken’.

Beeld van 13 meter hoog

Het originele beeld van Zeus bevond zich in de Dorische tempel in Olympia en was ongeveer 13 meter hoog. De tempel van Zeus werd om het reusachtige standbeeld heen gebouwd. Het beeld was zo groot dat het volgens de geograaf Strabo (63 v.Chr.-24 na Chr.) leek alsof

‘Zeus het dak van de tempel zou breken als hij opstond’.

Het chryselefantijnen – een beeldhouwtechniek in de Griekse oudheid waarbij goud en ivoor werden gebruikt voor het maken van cultusbeelden – beeld met ogen van edelstenen werd rond 435 voor Christus voltooid door de Atheense beeldhouwer Phidias. In 426 na Christus werd het beeld waarschijnlijk overgebracht naar de Byzantijnse hoofdstad Constantinopel, waar het vijftig jaar later bij een paleisbrand verloren ging.

~ Natascha NeefParakalo

https://youtu.be/GzvoMGtd05A

×