Dark
Light

Tentoonstelling over de strijd om Nederlands-Indië

Auteur:
1 minuut leestijd

Bombing at the West Area of Kalidjati Airfield, Java – Kenji Yoshioka, 1942
Op 8 maart is het precies zeventig jaar geleden dat het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) capituleerde. In Museum Bronbeek in Arnhem opent binnenkort een tentoonstelling die deze historische gebeurtenis markeert.

Op 8 maart 1942 gaf luitenant-generaal Hein Ter Poorten van het KNIL zich over aan generaal Hitoshi Imamura van de Japanse Keizerlijke troepen. Enkele maanden eerder had de gouverneur-generaal van Nederlands-Indië het Japanse keizerrijk de oorlog verklaard.



De Japanse generaal Hitoshi Imamura

Drie maanden na die oorlogsverklaring eindigden de gevechtshandelingen op Java met de algehele capitulatie van het KNIL. Museum Bronbeek:

De iconografie van de strijd om Nederlands-Indië gedurende deze drie maanden is beperkt: foto’s en filmbeelden zijn schaars en tonen geen gevechtshandelingen. Deze tentoonstelling wil daarin verandering brengen en een aanzet geven tot de iconografie van deze strijd.

In de tentoonstelling zijn onder meer schilderijen te zien over de strijd om Nederlands-Indië, die in Japan werden gemaakt voor het Japanse Keizerlijke leger. Volgens Bronbeek is het voor het eerst dat deze schilderingen van Japanse kunstenaars in Nederland te zien zijn.

Verder wordt aan de hand van berichten uit kranten en tijdschriften getoond hoe de strijd in Nederlands-Indië werd gevolgd. Ook zijn filmbeelden te zien van de training van de Landwacht in Batavia. Maarten de Roode, bewoner van het Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum Bronbeek, maakte als KNIL-militair op Java de strijd in maart 1942 mee en vertelt in een gefilmd interview in de expositie over zijn ervaringen.

Het museum toont verder het boek Alarm. Dit boek werd kort voor de Japanse inval uitgegeven in Batavia en moest de bevolking een hart onder de riem steken.

De tentoonstelling loopt tot 8 december 2012 en zal op 8 maart aanstaande geopend worden door luitenant-generaal Mart de Kruif, Commandant Landstrijdkrachten.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×