Dark
Light

Tentoonstelling over Ramses Shaffy

Auteur:
1 minuut leestijd
Ramses Shaffy (Bijzondere Collecties)
Ramses Shaffy (Bijzondere Collecties)

Ramses Shaffy (Bijzondere Collecties)
Ramses Shaffy (Bijzondere Collecties)
Bij de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam is vanaf volgende maand een tentoonstelling te zien over Ramses Shaffy.


Het persoonlijke archief van Shaffy wordt sinds 2012 bij de Bijzondere Collecties beheerd. In de tentoonstelling is gebruikgemaakt van dit archief. Volgens het museum komt de veelzijdigheid van Shaffy in de expositie goed over. Zo wordt niet alleen stilgestaan bij het privéleven van Rames Shaffy maar ook bij zijn leven als kunstenaar en acteur.

Veel van Shaffy’s eigendommen worden voor het eerst tentoongesteld. Behalve uit de privécollectie wordt geput uit de archieven van Eye en het voormalige Theater Instituut Nederland (nu beheerd bij de Bijzondere Collecties). De familie Snellen – de pleegfamilie waar Shaffy een deel van zijn jeugd doorbracht – stelt ook enkele persoonlijke documenten beschikbaar. Een van de grootste stukken in de tentoonstelling is de enorme pianovleugel van Shaffy. De aquarellen die hij maakte, waren nooit eerder te zien.

De tentoonstellingsruimte wordt vormgegeven door Vincent de Pater, die eerder ook het production design verzorgde voor de vierdelige televisieserie RAMSES. De producent van die serie, De Familie, heeft voor de tentoonstelling enkele decorstukken in bruikleen gegeven. De tentoonstelling is samengesteld in nauw overleg met Sylvester Hoogmoed, de biograaf van Shaffy.

De tentoonstelling Ramses Shaffy, de tentoonstelling loopt van 7 maart tot en met 1 juni 2014.

×