Terugkijken: De Grachtengordel

‘De bocht van de Herengracht’ (1671-72) van Gerrit Berckheyde
In 2013 bestaat de Amsterdamse Grachtengordel precies vierhonderd jaar. Actualiteitenrubriek EenVandaag stond deze week stil bij dit bijzondere jubileum.

In 1613 ging het Amsterdamse gemeentebestuur akkoord met een grote stadsuitbreiding. Bij deze uitbreiding ontstond het begin van de Amsterdamse grachtengordel, in de vorm van een halve ui.


De Herengracht, die al bestond, werd verbreed en de eerste stukken van de Keizersgracht en Prinsengracht werden gegraven. De grachten waren bedoeld voor de rijkere burgers van de stad. Achter de grachten kwam de Jordaan, een groot middenstands- en werkliedenkwartier.

- advertentie -

De Amsterdamse grachtengordel staat sinds 2010 op de werelderfgoedlijst van Unesco en dit jaar bestaat de gordel dus precies vierhonderd jaar. Dit weekend wordt in de hoofdstad het jubileumjaar officieel afgetrapt, onder meer een Amsterdamse Hotelnacht en het evenement 24H.

EenVandaag stond afgelopen week met een reportage al stil bij het vierhonderdjarig bestaan van de beroemde grachtengordel:

sitestat

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: