Terugkijken: De Grachtengordel

‘De bocht van de Herengracht’ (1671-72) van Gerrit Berckheyde
In 2013 bestaat de Amsterdamse Grachtengordel precies vierhonderd jaar. Actualiteitenrubriek EenVandaag stond deze week stil bij dit bijzondere jubileum.

In 1613 ging het Amsterdamse gemeentebestuur akkoord met een grote stadsuitbreiding. Bij deze uitbreiding ontstond het begin van de Amsterdamse grachtengordel, in de vorm van een halve ui.


De Herengracht, die al bestond, werd verbreed en de eerste stukken van de Keizersgracht en Prinsengracht werden gegraven. De grachten waren bedoeld voor de rijkere burgers van de stad. Achter de grachten kwam de Jordaan, een groot middenstands- en werkliedenkwartier.

- advertentie -

De Amsterdamse grachtengordel staat sinds 2010 op de werelderfgoedlijst van Unesco en dit jaar bestaat de gordel dus precies vierhonderd jaar. Dit weekend wordt in de hoofdstad het jubileumjaar officieel afgetrapt, onder meer een Amsterdamse Hotelnacht en het evenement 24H.

EenVandaag stond afgelopen week met een reportage al stil bij het vierhonderdjarig bestaan van de beroemde grachtengordel:

sitestat

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: