Theatervoorstelling ‘Sneeuw op het prikkeldraad’

Naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van het herinneringscentrum van Nationaal Monument Kamp Vught, is er een theatervoorstelling ontwikkeld: ‘Sneeuw op het prikkeldraad’.

Foto: Marc van den Berg
Foto: Marc van den Berg
Het herinneringscentrum bestaat op 18 april precies 25 jaar en vanaf die datum worden speciale activiteiten georganiseerd. Stichting Droomproducties uit Breda ontwikkelde op verzoek van het herinneringscentrum de voorstelling ‘Sneeuw op het prikkeldraad’, waarvoor Jan Smeets het scenario schreef. Eerder ontwikkelde de Stichting voor NM Kamp Vught met succes een toneelbewerking van het dagboek van Klaartje de Zwarte-Walvisch, ‘Alles ging aan flarden’.

‘Sneeuw op het prikkeldraad’

Het verhaal
Het is februari 1979. De winter is ongemeen streng en lang. Bart van Vliet, 63 jaar, zit in een sobere huiskamer. Hij was in de Tweede Wereldoorlog gemeenteambtenaar en verzetsman, getrouwd met een Joodse vrouw. Na de bevrijding kreeg hij zijn leven niet echt meer op de rails; hij was te zeer aangeslagen door het verlies van zijn vrouw en zijn kind. Zijn vrouw Sophie is vermoord in Auschwitz in 1944. Hun pasgeboren kind, Janna, hebben Bart en Sophie in 1942, vlak voor ze beiden opgepakt werden, ter adoptie afgegeven. Na de oorlog heeft hij haar, ondanks grote inspanningen, niet kunnen vinden.

Bart is onlangs gebeld door een jonge vrouw die bij hem langs wil komen, omdat ze vragen heeft over de oorlog. Wie is deze vrouw? Wat komt ze vragen? Als het stuk begint, wacht hij op haar komst. Maar het sneeuwt heftig, alle verkeer ligt plat. Komt ze toch door dit noodweer? Hoe langer haar komst uitblijft, hoe meer hij de verschrikkingen van zijn gevangenschap in Kamp Vught herbeleeft.

- advertentie -

‘Sneeuw op het prikkeldraad’ speelt zich zowel in het heden als in het verleden af. De voorstelling betreft een fictief verhaal, gebaseerd op waarheidsgetrouwe gegevens. Het script is van de hand van Jan Smeets uit Breda. Hij is in Noord-Brabant bekend vanwege zijn werk als schrijver van honderden liederen, toneelstukken en tekstbewerkingen van onder andere Jacques Brel (‘Sjaak, Jacques Brel op z’n Brabants’).

De voorstelling gaat op 30 april in première. Daarnaast zijn er nog voorstellingen op 1 en 2 mei 2015 (20.00 uur). Meer informatie en reserveren kan via www.nmkampvught.nl

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: