Dark
Light

Anne Frank Stichting lanceert online kennisbank

2 minuten leestijd
Annes wereld
Annes Wereld - Printscreen

De Anne Frank Stichting lanceert morgen, tijdens International Holocaust Remembrance Day, een online kennisbank met informatie over Anne Frank. De tweetalige kennisbank is zowel bedoeld voor professional als algemeen geïnteresseerden en bevat een grote hoeveelheid informatie over de geschiedenis van Anne Frank en de andere zeven onderduikers van het Achterhuis. Dit alles in de context van de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging.

De kennisbank geeft een caleidoscopisch beeld van de hoofdpersonen van Prinsengracht 263, hun levens en hun leefwereld, op basis van uitgebreid en langdurig historisch-wetenschappelijk onderzoek. De kennisbank is gelinkt aan het Netwerk Oorlogsbronnen (Linked Open Data), waardoor data in deze kennisbank automatisch verbinding kan leggen met andere data.

Volgens de stichting komt er ook veel informatie beschikbaar die tot nu toe alleen intern beschikbaar was. In de kennisbank kan voor achtergrondinformatie bijvoorbeeld geklikt worden op een gebeurtenis, persoon, locatie of onderwerp. De kennisbank is beschikbaar in het Nederlands en Engels en bevat momenteel ongeveer 1.100 items, 300.000 woorden en 300 afbeeldingen. De komende tijd zal nieuwe informatie toegevoegd worden aan de kennisbank. Ook zijn er plannen op termijn collectiestukken en video’s aan de database toe te voegen.

De kennisbank is rechtstreeks te benaderen of via Annes Wereld, een online wereldkaart met gebeurtenissen en verhalen.

Otto Frank met Anne en Margot uit 1931
Otto Frank met Anne en Margot uit 1931 – Fotocollectie Anne Frank Stichting
De terugkeer van Otto Frank van Auschwitz naar Amsterdam is een van de verhalen die in Annes Wereld te volgen is. Op 27 januari 1945, dit jaar 78 jaar geleden, bevrijden de Russen concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz. Otto Frank, Annes vader, was een van de ongeveer 8.000 achtergebleven, merendeel doodzieke gevangenen. Toen Otto enigszins op krachten was, vertrok hij op 5 maart 1945 richting Nederland, een reis van drie maanden die hem onder meer naar Katowice, Tsjernivtsi, Odessa en Marseille bracht.

In Annes Wereld kan deze reis gevolgd worden en kan men doorklikken naar de Anne Frank Kennisbank en zo meer te weten komen over de plaatsen die Otto Frank tijdens zijn terugreis aandeed en de mensen die hij gedurende die maanden ontmoette. Zo ontmoette Otto Rosa de Winter-Levy die hem vertelde dat zijn vrouw Edith door ondervoeding en uitputting stierf in Auschwitz-Birkenau…

Educatief materiaal

Docenten in het voortgezet onderwijs kunnen Annes Wereld in de klas gebruiken. Het beschikbare educatieve materiaal bestaat uit zes werkwijzers met groepsopdrachten en historische bronnen, een docentenhandleiding en een instructievideo.

×