Terwijl Sword Beach tijdens D-Day door commando’s werd bestormd, wandelde de Schotse doedelzakspeler Bill Millin heen en weer over het strand om zo het moreel van…
Op 23 april 1945 en de daarop volgende dagen werden vele vrouwen uit concentratiekamp Ravensbrück gered. Hieronder bevonden zich enkele honderden Nederlandse vrouwen, waarvan een deel…
Tijdens een bevrijdingsfeest in 1945 droegen veel Amsterdamse kinderen speciale jurkjes. Verzetsmuseum Amsterdam ontving recent vier van deze feestjurkjes.…
De stad Groningen liep tijdens de Tweede Wereldoorlog nauwelijks oorlogsschade op. Tot april 1945. Zo'n zevenduizend Duitsers besloten zich toen te verschansen in de stad. Ze…
Op 5 en 10 mei worden vaak afbeeldingen getoond van Winston Churchill die het V-teken maakt met wijs- en middelvinger. Vroeger dachten veel mensen dat de…
Mies Boissevain maakt na de bevrijding een feestrok met allerlei lapjes die haar aan gebeurtenissen uit de oorlog doen denken. Een van deze gebeurtenissen is de…
De ‘Nationale Feestrok’ was een uitvinding van de Amsterdamse verzetsvrouw en feministe Mies Boissevain-Van Lennep en werd een symbool voor de naoorlogse eenheidsgedachte. De aan elkaar…
Op 25 augustus 1944 werd Parijs bevrijd. In het stadhuis van de stad verwachtte de verzetsleiding die dag Franse troepen te mogen verwelkomen. Tot hun verrassing…
De bevrijding van West-Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog begon op D-Day in juni 1944 met de geallieerde invasie in Normandië en leidde tot de bevrijding van…
In de zomermaanden komt de verwerking van het oorlogsverleden op gang. Hoe moest Nederland omgaan met de slachtoffers van de oorlog? Wie waren dat eigenlijk? En…
Toen de laatste Duitse soldaten zich in mei 1945 overgaven en de gevechten in Europa ten einde liepen, werden de geallieerden met allerlei nieuwe problemen geconfronteerd,…
Tot historische herdenkingen behoren ook capitulaties van Duitse gewapende strijdkrachten in 1945, vooral die van 4 mei op de Lüneburger Heide en 7 mei in Reims.…
De westelijke geallieerden hadden na de uitbraak uit Normandië feitelijk maar één hoofddoel, namelijk Duitsland zo snel mogelijk op de knieën krijgen.…
Zolang oorlogen bestaan, wordt er geplunderd. Ook geallieerde soldaten maakten zich er tijdens de Tweede Wereldoorlog rondom Nijmegen op grote schaal schuldig aan.…
Op 23 december 1944 werden in Henri-Chapelle drie Duitse militairen geëxecuteerd door een Amerikaans vuurpeloton. Günter Billing, Manfred Pernass en Wilhelm Schmidt waren enkele dagen eerder…
Gedurende een groot deel van zijn werkzame leven hield Jan de Quay een zeer persoonlijk dagboek bij dat nooit eerder is gepubliceerd. Het eerste deel, dat…
Als op 4 september 1944 Antwerpen wordt bevrijd, is in eerste instantie de vreugde groot. Ook in Nederland verwacht men nu spoedig te worden bevrijd. Maar…