De vrijheidsstrijder, schrijver en verzetsman Anton de Kom (1898-1945) is de eerste Surinamer die is opgenomen in de Canon van de Nederlandse geschiedenis. Wie was Anton de Kom?
De term gastarbeiders kennen de meeste Nederlanders wel. Op 22 juni 2020 werd dit begrip, dat typerend is voor de geschiedenis van Nederland in de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog, toegevoegd aan de Canon van Nederland.
We zijn weer aan het kwartetten. “Mag ik van jou van de zestiende eeuw Karel de Vijfde? Dan krijg jij van mij de Grachtengordel.”
Het romanpersonage Sara Burgerhart is een fictieve vrouw, die voorkomt in het literaire werk van de bekende schrijfsters Betje Wolff (1738-1804) en Aagje Deken (1741-1804).
De hertogin Maria van Bourgondië (1457-1482), die vanwege een enorme erfenis de bijnaam 'Maria de Rijke' kreeg, was een belangrijke telg uit het adellijke dynastieke Huis van Valois-Bourgondië. Door de reeks titels die ze verwierf en de erflanden die ze in bezit kreeg, was ze een belangrijke machthebber in laat-middeleeuwse geschiedenis van de Nederlanden.
De Commissie Herijking Canon van Nederland heeft maandag de vernieuwde geschiedeniscanon gepresenteerd. Tien vensters die tot nu toe opgenomen waren zijn geschrapt. In plaats daarvan zijn er tien nieuwe vensters gekozen.
In het regeerakkoord is afgesproken dat elke achttienjarige voortaan de Canon van de Nederlandse geschiedenis krijgt uitgereikt. Uit een brief aan de Kamer van Ingrid Van Engelshoven blijkt nu dat de jongeren geen boekje krijgen, maar dat er video’s worden verspreid via digitale kanalen.
De Atlas Maior (Grote Atlas) van Joan Blaeu kwam in 1662 uit. Deze majestueuze, meerdelige atlas was vervaardigd door Willem Blaeu en samengesteld door diens zoon Joan Blaeu. De Atlas Maior werd in de zeventiende eeuw wereldberoemd. Wat maakt deze wereldatlas zo bijzonder?
In het Openluchtmuseum in Arnhem is vorige week de museale presentatie Canon van Nederland geopend.
Eise Eisinga bouwde een planetarium in zijn huis in Franeker om te bewijzen dat een voorspelling niet klopte. Hij is opgenomen in de Nederlandse Canon.
De stichting die de Canon van Nederland beheert ontvangt vanaf volgend jaar geen subsidie meer.
Tijdens de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) in Utrecht heeft het Rijksmuseum een nieuw onderwijsprogramma gepresenteerd. Met dit nieuwe programma kunnen scholieren de geschiedenis volgens het museum straks zelf meemaken. Het Rijksmuseum hoopt na de heropening in april van dit jaar ook weer veel scholieren over de vloer te krijgen. Het heeft daarom een pakket activiteiten ontwikkeld die onder meer aansluit bij
Aankomende donderdag wordt er een mobiele applicatie gelanceerd die de geschiedenis van Zuid-Holland in vijftig verhalen vertelt. De app is ontwikkeld in opdracht van het Provinciaal Historisch Centrum van het Erfgoedhuis Zuid-Holland.
Historicus Chris van der Heijden is van mening dat de huidige canon van de Nederlandse geschiedenis een veel te rooskleurig beeld schetst. Wat hem betreft komt er een zwarte canon waarin specifiek wordt stilgestaan bij de gebeurtenissen waar we als land minder trots op zijn. Deze oproep voor een nieuwe canon moet volgens de historicus gezien worden als een “poging
De strenge winter van 1480/81 bezorgde de jeugdige hertogin Maria van Bourgondië een ongeluk, dat een voorbode lijkt van haar tragische dood door een val van haar paard een jaar later. In Brugge begaf ze zich met haar hofdames tussen het volk op het ijs; de gracht was speciaal voor haar geveegd. Helaas: Maria kwam akelig ten val en moest
Na enkele maanden is eindelijk bekend welke zestig programma’s een plek hebben gekregen in de TV Canon. De inhoud van de canon werd vrijdag tijdens een marathonuitzending bekendgemaakt.
De afgelopen maanden kon op internet in twaalf categorieën gestemd worden op de beste televisieprogramma’s van de afgelopen zestig jaar. Vrijdag wordt het eindresultaat gepresenteerd: de TV Canon.
De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) laat een canon samenstellen van de beste televisieprogramma’s van de afgelopen zestig jaar. Kijkers kunnen sinds woensdag stemmen op hun favoriete programma’s van de afgelopen decennia.
Leerlingen van de groepen 8 van de Nederlandse basisscholen weten nog altijd te weinig van de geschiedenis. Dat stelt het Cito.
Nederlands heeft er een historische canon bij, die van de geneeskunde. Van Romeinse geneeskunde tot het euthanasiedebat, van de ‘zwarte dood’ tot het fusiegen. De belangrijkste gebeurtenissen in de medische wetenschap in de afgelopen twintig eeuwen worden in de canon beschreven.
De provincie Utrecht krijgt vijf verschillende canons. Landschap Erfgoed Utrecht heeft de eerste twee delen van deze regionale canons inmiddels gepresenteerd.