Dark
Light

Canon zestig jaar Nederlandse televisie

1 minuut leestijd

Een Groot Uur U
De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) laat een canon samenstellen van de beste televisieprogramma’s van de afgelopen zestig jaar. Kijkers kunnen sinds woensdag stemmen op hun favoriete programma’s van de afgelopen decennia.

De canon wordt gepresenteerd naar aanleiding van het feit dat de televisie dit jaar zestig jaar bestaat. Komende maanden wordt het publiek gevraagd om te stemmen op de mooiste televisieprogramma’s in twaalf categoriën. Elke twee weken kan er gestemd worden in een nieuwe categorie. Er wordt afgetrapt met de favoriete talkshow van de afgelopen zestig jaar: Sonja op zaterdag, Barend en Van Dorp of Voor de vuist weg? De komende weken zijn onder meer de catogoriën cultuur, humor, muziek, drama en sport aan de beurt. Stemmen kan op de website www.tvcanon.nl

Zestig jaar televisie

Op 2 oktober wordt de inhoud van de uiteindelijke canon bekendgemaakt. Dan bestaat de televisie in Nederland precies zestig jaar. Op 2 oktober 1951 om 20:15 uur werd de eerste televisie-uitzending voor het eerst geopend door staatssecretaris Jo Cals (1914-1971) en NTS-voorzitter J.B. Kors. Daarna volgde een filmpje over de fabricage van beiaardklokken in Nederland. De commerciële televisie startte in 1989 toen RTL-Véronique begon met uitzenden. In Vlaanderen startte de eerste televisie-uitzending twee jaar later, op 31 okober 1953.

Het komende jaar wordt ook bij Omroep Max extra aandacht besteed aan het jubileum. Vanaf aankomende maandag wordt het nostalgische programma ‘Heb je dat gezien?’ uitgezonden.

Boek: Televisie Van Toen

×