Op Cyprus stond na de Tweede Wereldoorlog het grootste detentiecentrum ooit in het Middellandse Zeegebied. Tienduizenden mensen zijn er vastgehouden: Joodse overlevenden van de Holocaust die…
Begin jaren zeventig stelde de Duitse schrijver Walter Kempowski aan allerlei mensen – schrijvers, kunstenaars, taxichauffeurs, de krantenverkoper op straat – de vraag: Heeft u Hitler…
Het Fort van Breendonk, ongeveer twintig kilometer ten zuiden van Antwerpen, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s ingericht als interneringskamp.…
In Spanje is ophef ontstaan vanwege een nieuw model pak van modehuis Loewe. Het pak, bestaande uit een broek en een jasje met zwarte verticale strepen,…
Durchgangslager Drancy was vanaf 1941 verzamelkamp en vanaf 1942 doorgangskamp voor de deportatie van zo’n 63.000 joodse mannen, vrouwen en kinderen richting vernietigingskampen, voornamelijk naar Auschwitz-Birkenau.…
Josef Kotalla (1908-1979), een van de beruchtste Duitse oorlogsmisdadigers in de Tweede Wereldoorlog in Nederland, leek ervan te genieten gevangenen te zien lijden.…
De Tweede Wereldoorlog staat vooral in het collectieve geheugen gegrift als een gebeurtenis die enorm veel doden, gewonden en ellende veroorzaakte. Maar er waren ook momenten…
Bij uitgeverij Nieuw Amsterdam verschijnt komende week het boek Van kleermaker tot kapo. De oorlog van een Duits-Joodse vluchteling. Hierin beschrijft Aline Pennewaard het verhaal van…
Freelance journalist Iris Verhoeven werd in 2018 benaderd door herinneringscentrum Bergen-Belsen met de vraag of ze kon helpen meer Nederlandse aandacht te krijgen voor een tentoonstelling…
Op een tachtigtal kilometer ten noorden van Berlijn, in het plaatsje Ravensbrück, lieten de nazi’s in 1938 een concentratiekamp bouwen. Oorspronkelijk was het bedoeld als interneringscentrum…
De herinneringscentra van de kampen Amersfoort en Vught krijgen twee miljoen euro voor uitbreiding en educatie. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid,…
De bouw van Kamp Vught, die gefinancierd werd met geroofde Joodse goederen, vond in 1942 plaats door een Nederlandse aannemer. In het kamp werden in de…
Het waargebeurde verhaal van Wim Alosery, de Nederlander die tijdens de Tweede Wereldoorlog drie concentratiekampen en een grote scheepsramp overleefde.…
Een speciaal in interneringskamp Sint-Michielsgestel opgerichte Kunstkring organiseerde in mei 1943 een lezing over een bijzonder musicus: Willem Spark.…