Dark
Light

Historicus Hans Goedkoop houdt toespraak tijdens Dodenherdenking

Auteur:
1 minuut leestijd
Nieuwe Kerk in Amsterdam
Nieuwe Kerk in Amsterdam (CC BY-SA 2.0 - Pietro & Silvia - wiki)

Historicus Hans Goedkoop houdt op 4 mei de voordracht tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Aansluitend houdt burgemeester Femke Halsema van Amsterdam de toespraak tijdens de herdenkingsplechtigheid op de Dam. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Hans Goedkoop is onder meer bekend als tv-presentator van het geschiedenisprogramma Andere Tijden. In 2012 publiceerde hij verder het boek De laatste man, over de acties en drijfveren van zijn grootvader, KNIL-generaal Van Langen, tijdens de afwikkeling van de dekolonisatie van Indonesië.

Het is traditie dat de burgemeester van Amsterdam om de drie jaar een toespraak houdt op de Dam. Drie jaar geleden sprak burgemeester Halsema tijdens de herdenking “over de pijn en het grote verdriet die aan onze vrijheid vooraf gingen”. Vorig jaar werd de toespraak gehouden door André van Duin.

De jaarlijkse 5 mei-lezing wordt dit jaar gegeven door luitenant-kolonel Gijs Tuinman. In 2014 werd Tuinman door koning Willem-Alexander tot Ridder der Militaire Willems-Orde 4e klasse geslagen. Tuinman ontving deze hoogste militaire onderscheiding voor zijn optreden tijdens enkele missies in Afghanistan in 2009. Momenteel is Tuinman docent krijgswetenschappen aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda.

Zowel de 4 mei-voordracht als de 5 mei-lezing worden in samenwerking met het CPNB gebundeld uitgegeven.

×