Dark
Light

Varia Americana – De Amerikaanse reis van Abraham Kuyper

George Harinck in het spoor van Abraham Kuyper
Auteur:
1 minuut leestijd
Amerika in 1891
Amerika in 1891

Historicus George Harinck reist in de nieuwe documentaireserie ‘Varia Americana’ in het spoor van Abraham Kuyper door de Verenigde Staten van 1898. Harinck maakt dezelfde reis, belicht Kuypers indrukken en vraagt zich af hoe diens beeld van de Verenigde Staten zich verhoudt met het land anno 2016.

Varia Americana
Varia Americana
George Harinck schreef – net als bij zijn vorige serie – weer een boek bij de serie: Varia Americana – In het spoor van Abraham Kuyper door de Verenigde Staten.

Abraham Kuyper bezocht de VS in 1898 en bewonderde het land om zijn burgerlijke vrijheden en de publieke rol van religie, twee zaken die volgens hem nauw met elkaar samenhingen. Onderweg stuitte hij echter ook op de macht van de dollar in de politiek, de oppervlakkigheid van de godsdienst en de spanning tussen blanken en zwarten. Kuyper bereisde de Oostkust, bezocht de president in het Witte Huis en bezocht de Nederlands-Amerikaanse kolonies in Michigan en Iowa.

Historicus George Harinck staat bekend als een groot Kuyper-kenner. Vorig jaar maakte hij al de serie Om de oude wereldzee. Hierin reisde de historicus, in de voetsporen van de oud-premier, door zestien landen rondom de Middellandse Zee en onderzocht hij onder meer de verhouding tussen het christendom en de islam.

De vierdelige documentaireserie ‘Varia Americana’ (IKON) is het vervolg op die serie. De eerste aflevering staat gepland voor woensdag 11 mei. De uitzendingen beginnen steeds om 20.30 uur en worden uitgezonden op NPO2.

Trailer ‘Varia Americana’:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×