De term gastarbeiders kennen de meeste Nederlanders wel. Op 22 juni 2020 werd dit begrip, dat typerend is voor de geschiedenis van Nederland in de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog, toegevoegd aan de Canon van Nederland.
Het abdijvorstendom Thorn (Stift Thorn) in Midden-Limburg was in de achttiende eeuw ‘the place to be’ voor de hoogadellijke dochters van de Europese rijksvorsten en -graven. Ze werden hier klaargestoomd voor een huwelijk met een man van stand.
Staatsmijn Beatrix was gepland in een gebied waar met succes steenkool kon worden gedolven. De mijn zou de modernste van Europa worden en grote positieve gevolgen hebben voor de werkgelegenheid in Midden-Limburg. Alle voorbereidingen ten spijt besloot het Rijk in 1962 te stoppen met de verdere aanleg van de mijn, vanwege beschikbaarheid van aardolie, aardgas en kernenergie.
In de 19e eeuw kwam met de uitvinding van de stoomboot en stoomlocomotief het toerisme in Europa op gang. Ook Limburg werd een aantrekkelijke vakantiebestemming.
De jaren zestig en zeventig kenden een nogal uitgesproken visie rondom woningbouw. Het leidde in het plaatsje Blerick, bij Venlo, tot de grootste wooneenheid die in Nederland bestaan heeft: De Knoepert.
Bij de graven en de zogenaamde Muren der Vermisten zijn van 1 tot en met 5 mei foto’s te zien van militairen die sneuvelden tijdens bevrijdingsoperaties.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok