Het Rijksmuseum heeft ruim 1100 Japanse prenten gekregen van verzamelaar Elise Wessels. Haar collectie, die bekend staat onder de naam Nihon no hanga, geldt als een van de belangrijkste verzamelingen op het gebied van Japanse moderne prentkunst.
Tandartsen, vaak niet veel meer dan 'tandentrekkers', voerden hun behandelingen vroeger vaak uit op open pleinen, onder toeziend oog van veel publiek.
De vijf prentenkabinetten van het Rijksmuseum zijn opnieuw ingericht met prenten en tekeningen uit de collectie van het Rijksprentenkabinet.
De prenten laten zien hoe Japan zich in de eerste decennia van de vorige eeuw ontwikkelde en moderniseerde. In deze jaren ging het het land voor de wind.
Het Van Gogh Museum heeft dinsdag een website gelanceerd waarop de Franse prentencollectie van het museum is te bekijken.
“Ook Rembrandt was een hartstochtelijk verzamelaar. Voor hem was het echter niet alleen een hobby. Hij gebruikte zijn verzameling ook voor zijn werk. Er was vóór de uitvinding van de fotografie immers geen andere methode om beeldmateriaal in huis te halen.”
In de Noordelijke Nederlanden verschenen vanaf ongeveer 1650 - honderd jaar eerder dan elders in Europa - talloze eenzijdig bedrukte prenten.
Het Van Gogh Museum in Amsterdam presenteert vanaf begin februari een serie topstukken uit de eigen prentenverzameling. Het gaat onder meer om prenten van Bonnard, Gauguin en Toulouse-Lautrec. In de jaren 1890-1905 was Parijs volgens het museum helemaal in de ban van de prentkunst. Bijna alle Franse kunstenaars van dat moment experimenteerden met lithografie, ets of houtsnede als artistiek expressiemiddel.
Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in Den Bosch zet vijfduizend historische kaarten, prenten en tekeningen uit haar collectie online. Inmiddels zijn er al 4500 kaarten gepubliceerd. Binnenkort komen daar nog ongeveer vijfhonderd kaarten en prenten bij.
Hoe werd er in de Gouden Eeuw tekenles gegeven? Het Rijksmuseum in Amsterdam geeft vanaf eind deze maand, in een speciale tentoonstelling, het antwoord op die vraag. De tekenkunst werd in de zeventiende eeuw beschouwd als hét fundament van alle beeldende kunsten. Niet alleen schilders moesten goed kunnen tekenen, ook architecten, beeldhouwers en edelsmeden moesten het deze kunstvorm ‘in de
Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam toont de komende maanden prenten uit de beroemde collectie van kunstkenner en verzamelaar Frits Lugt (1884-1970). De Collectie Frits Lugt is ondergebracht in de Fondation Custodia in Parijs en geldt als een van de mooiste die in de twintigste eeuw bijeen is gebracht. In de tentoonstelling Kabinet van een kenner biedt het Rembrandthuis een overzicht
De Koninklijke Bibliotheek (KB) ontvangt eind deze maand de bijzondere papiercollectie van Theo en Frans Laurentius. Theo Laurentius is bij het grote publiek bekend als deskundige uit het televisie-programma Tussen Kunst en Kitsch. Daarnaast is hij onder meer actief als prentenhandelaar. Samen met zijn zoon Frans bouwt hij al enkele decennia aan een grote papiercollectie. “De verzameling bevat belangrijke stukken