Dark
Light

BHIC zet vijfduizend ‘papieren juweeltjes’ online

Auteur:
1 minuut leestijd
Kaart van ’s-Hertogenbosch en omgeving met de belegering van de stad door Fredrik Hendrik in 1629, kopergravure – Foto: BHIC
Kaart van ’s-Hertogenbosch en omgeving met de belegering van de stad door Fredrik Hendrik in 1629, kopergravure – Foto: BHIC

Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in Den Bosch zet vijfduizend historische kaarten, prenten en tekeningen uit haar collectie online. Inmiddels zijn er al 4500 kaarten gepubliceerd. Binnenkort komen daar nog ongeveer vijfhonderd kaarten en prenten bij.

Het BHIC heeft naar eigen zeggen een keuze gemaakt uit de meest bijzondere en zeldzame exemplaren uit de collectie. De kaarten omvatten de hele provincie Noord-Brabant en zijn voor iedereen vrij toegankelijk op www.bhic.nl/kaarten.

Te zien zijn onder meer manuscriptkaarten (handgetekend in inkt en aquarel), kleurenlithografieën, kaarten die dienden voor militaire en cartografische doeleinden, maar ook uniek kaartmateriaal waarop belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van Noord-Brabant zijn opgetekend.

Een van de bijzonder stukken is een kaart uit 1715 van Nicolaus Visscher. Op deze kaart is een tekening te vinden van de vier Maaspolders tussen Oss en ’s-Hertogenbosch. Visscher betitelde de kaart zelf als volgt:

“Seer net gemeete kaarte van de respective polders mase en achterdijken met der selver sluysen, wateringen, weg slooten, stegen en wegen, In den quartiere van Maasland, gelegen aan de rivier de Mase en in de Mayerye van ’s-Hertogenbossche.”



Gedigitaliseerd zijn onder meer rivier- en polderkaarten van het archief van Waterschap De Maaskant en series kadastrale kaarten met daarop tekeningen van oude Brabantse kastelen, landgoederen en villa’s.

Alle kaarten zijn online op plaatsnaam te doorzoeken. Omdat de kaarten op ware grootte zijn ingescand kan er ook flink ingezoomd worden. Geïnteresseerden kunnen eventueel een afdruk bestellen. Per scan moet hiervoor vijf euro betaald worden.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×