Geuzennaam – Betekenis en herkomst
Het begrip geuzennaam kent iedereen wel. Maar wat betekent deze term precies? En waar komt het woord geuzennaam historisch gezien vandaan? Wat zijn bekende voorbeelden van geuzennamen
De Tachtigjarige oorlog, ook wel de (Nederlandse) Opstand, was een strijd die duurde van 1568 tot 1648 tegen het Spaanse gezag. Onderdeel van de oorlog was het twaalfjarig bestand (1609-1621). De opstand leide aan het eind van de zestiende eeuw tot het begin van de Gouden Eeuw toen het heel goed ging met de Nederlandse economie en overzeese expansie.
Het begrip geuzennaam kent iedereen wel. Maar wat betekent deze term precies? En waar komt het woord geuzennaam historisch gezien vandaan? Wat zijn bekende voorbeelden van geuzennamen
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) laat archeologisch onderzoek uitvoeren in de Hoornse Hop. Hier werd van 7 tot 12 oktober 1573 een van de grootste zeeslagen uit de Nederlandse maritieme geschiedenis uitgevochten: de Slag op de Zuiderzee.
Archeologen hebben in Leiden resten gevonden van de Spaanse Schans Lammen.Er zijn onder meer delen gevonden van de dichtgestorte gracht van de Schans, een deel van een tinnen lepel of vork en versierde onderdelen van een drinkglas. Schans Lammen is de plek waar volgens de overlevering in de Tachtigjarige Oorlog het ontzet van Leiden begon.
Onder het opleggen van een brandschatting of ‘het brandschatten’ wordt een chantagemiddel uit oorlogstijd verstaan. Wat is een brandschatting precies?
De term inundatie is een begrip dat in de geschiedschrijving nogal eens voorbijkomt. Wat betekent inundatie precies?
De Slag bij Heiligerlee: op 23 mei 1568 boekte een klein leger onder leiding van twee broers van Willem van Oranje een eerste een overwinning op de Spanjaarden.
Aan het einde van de zestiende eeuw en tot ver daarna groeide het Luikse ommeland steeds verder uit tot één van de belangrijkste Europese centra van de wapenproductie. Die vermaardheid was in grote mate te danken aan de wapenhandelaars Jean Curtius (1551-1628) en Louis de Geer (1587-1652).
Op 17 april 1986 tekende de Nederlandse ambassadeur in Londen, Jan Louis Reinier Huydecoper (1922-2005) een papieren verdrag met het bestuur van de Scilly-eilanden, waarmee een einde kwam aan een 335 jaar oude papieren oorlog tussen Engeland en Nederland. Hoe zat dit precies?
Het begrip Straatvaart is afkomstig uit de maritieme geschiedenis. Wat wordt er precies met deze term bedoeld? En in welke periode was de Straatvaart relevant?
Tijdens hagenpreken zetten de gelovigen zich af tegen de katholieke leer en riep men op tot een zuivering van de kerk.