Week van de koloniale geschiedenis

Toetsenist George Duke overleden

George Duke - Foto: CC / Chris Hakkens
George Duke – Foto: CC / Chris Hakkens

De Amerikaanse jazztoetsenist George Duke is maandag op 67-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Los Angeles overleden aan de gevolgen van leukemie.

De in San Rafael geboren muzikant maakte maar liefst dertig soloalbums. Bij het grote publiek is hij echter ook bekend om zijn samenwerking met Frank Zappa.


- advertentie -

Duke maakte onder meer deel uit van diens groep The Mothers of Invention. Daarnaast speelde hij bijvoorbeeld mee op het eerst soloalbum van Michael Jackson: Off The Wall.

George Duke begon al met pianospelen toen hij vier jaar oud was en zou zich hebben laten inspireren door jazzpianist Duke Ellington. In de kerk leerde hij naar eigen zeggen improviseren. De muzikant speelde overigens niet alleen jazz, maar ook bijvoorbeeld funk en R&B.

In 2009 en 2010 was George Duke te horen op het North Sea Jazz. Zij laatste album, DreamWeaver, verscheen dit jaar. Dit album is een hommage aan zijn vrouw die in 2012 aan kanker overleed.

uitgaven van George Duke:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: