Tonsuur – Een kaalgeschoren kruin

Een teken van toewijding
1 minuut leestijd
Geestelijke met een tonsuur
Geestelijke met een tonsuur

Katholieke monniken waren vroeger vaak te herkennen aan hun kaalgeschoren kruin, de zogeheten tonsuur, soms ook wel de ‘corona’ genoemd. Dit symbool van toewijding was lange tijd populair, maar in de loop van de twintigste eeuw kwam er verzet. De katholieke kerk schafte de traditie van de kale kruin in 1972 bij decreet af.

Thomas van Aquino; altaarstuk van Carlo Crivelli (detail)
Thomas van Aquino met tonsuur; altaarstuk van Carlo Crivelli (detail)
De traditie van het scheren van de kruin zou in de vierde of vijfde eeuw zijn ontstaan. In de loop der tijd ontstonden er verschillende stijlen. De bekendste is de Romeinse of Petrustonsuur, te herkennen aan een kale kruin met daaronder een (smalle) strook haar, zoals ook te zien op de afbeelding bovenaan dit bericht. Er is wel eens gesuggereerd dat deze tonsuur is geïnspireerd op de afbeeldingen van Jezus met de doornenkroon. Verder was er de zogeheten Paulustonsuur, waarbij de geestelijken zichzelf volledig kaal scheerden.

Lekenbroeders schoren hun kruin vroeger niet kaal. Het gebruik was voorbehouden aan paters. De eerste keer dat de kruin werd geknipt was een belangrijke stap in de opleiding van de novicen, de nieuwe kloosterlingen.

Binnen sommige strikte katholieke geloofsgemeenschappen wordt de tonsuur met toestemming van de paus nog altijd toegepast. Het gebruik is overigens niet alleen bekend vanuit het christendom. Ook Egyptische priesters pasten deze praktijk vroeger soms toe.

Video: Why monks had that haircut

Bronnen â–¼

-https://www.quest.nl/maatschappij/geschiedenis/a25600682/monniken-kale-kruin/
-https://kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/p/pater
-https://en.wikipedia.org/wiki/Tonsure
-https://www.youtube.com/watch?v=A505-D4IA_0

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×