Trouwring dichteres Maria Tesselschade gevonden

De ring die deze zomer in een beerput in Alkmaar werd gevonden, is hoogstwaarschijnlijk de trouwring van de beroemde schrijfster Maria Tesselschade Roemers Visscher (1594-1649) geweest. Dat meldt de gemeente Alkmaar.

Gegraveerd glas van Maria Tesselschade gevonden (gemeente Alkmaar)
Gegraveerd glas van Maria Tesselschade gevonden (gemeente Alkmaar)
Er is de laatste veel onderzoek gedaan in een oude beerput aan de Langestraat in Alkmaar. Dit archeologisch onderzoek volgde op een brand die op 1 januari 2015 woedde. Het huis bij de vindplaats behoorde vroeger tot de duurste in de stad. Uit archiefonderzoek is gebleken dat het pand bewoond werd door de sociale top. De beroemde schrijfster Maria Tesselschade Roemers Visscher woonde er vanaf 1629.

In de beerput is onder meer gegraveerd glas ontdekt. En afgelopen zomer werden ook een schoen en een diamanten ring gevonden. Inmiddels is bekend hoe oud het sieraad is. Op basis van de zeer specifieke vorm van het slijpsel kan de ring volgens juwelenhistoricus Martijn Akkerman vroeg in de jaren twintig van de zeventiende eeuw gedateerd worden. Maria Tesselschade trouwde in 1623 met Allard Crombalch. De gemeente Alkmaar:

“Op basis van deze zeer scherpe datering, de context van de vondst, het feit dat er in die periode niemand anders gewoond heeft op dit kavel aan de Langestraat die rond die tijd in het huwelijk getreden is concluderen de gemeentelijk archeologen dat de ring en de schoen met aan zeer zekerheid grenzende waarschijnlijkheid van Maria Tesselschade Roemers Visscher zijn geweest.”

Volgens de onderzoekers is de vondst van landelijke historisch belang. Behalve de twee aan haar hand toegeschreven Roemers in het Rijksmuseum en bewaard gebleven correspondentie van haar hand zijn er verder geen (persoonlijke) spullen van de schrijfster overgebleven. De gedane vondsten scheppen een meer tastbaar beeld van de vrouw.

- advertentie -

Meer Archeologie
Boek: Canon van Alkmaar

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: