De Nederlandse kunstenaar Casper Faassen (1975) werkt in het spoor van de zeventiende-eeuwse schilder Jan van Goyen aan een serie Nederlandse stadsgezichten. Zijn Gezicht op Den Haag wordt vanaf volgende maand tentoongesteld in het Haags Historisch Museum, naast het bijna 6 meter brede stadsgezicht dat Jan van Goyen in 1650/1651 maakte en dat een van de topstukken van het museum is.
Faassen maakte zijn versie van Gezicht op Den Haag (2,70 x 1,70 meter) recent voor het museum. Net zoals Van Goyen koos Faassen voor een vogelvluchtperspectief om zoveel mogelijk herkenbare gebouwen op te nemen. Maar waar Van Goyen werkte vanuit de Binckhorst, ten zuidoosten van de stad, maakte Faassen zijn foto vanaf het dak van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu aan de Plesmanweg, aan de noordkant van de stad. Dus letterlijk vanaf de andere kant. Voor het maken van de foto kreeg hij persoonlijk toestemming van demissionair minister Melanie Schultz van Haegen.
De foto is op glas gedrukt en vervolgens met glasverf bewerkt. Met behulp van deze verf heeft Faassen de foto meer of minder transparant gemaakt. Waar deze transparant is gehouden, is de achtergrond te zien, die door Faassen met goudkleurig bladmetaal is bewerkt. Aan de buitenzijde of voorkant zijn twee verschillende drogende, transparante lagen aangebracht die met een laatste donkerbruine olielaag voor een craquelé effect zorgen. Deze schijnbare vergankelijkheid is een knipoog naar de vanitasschilderkunst uit de zeventiende eeuw.
De traditionele schilderkunstige onderwerpen uit de Gouden Eeuw vormen een centraal thema in het werk van Faassen. Met een combinatie van verschillende schilderkunstige en fotografische technieken maakt hij stillevens, portretten, naakten en landschappen. Zijn op Jan van Goyen geïnspireerde stadsgezichten waren eerder te zien in onder andere de Lakenhal (Leiden), De Hallen (Haarlem) en het Dordrechts Museum.
Boek: Geschiedenis van Den Haag in Vogelvlucht