Vandaag (17 november 2008) precies twintig jaar geleden werd Nederland aangesloten op het wereldwijde web. Dit als eerste Europese land.
Slechts twintig jaar geleden ontving systeembeheerder Piet Beertema van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) in Amsterdam vanuit Amerika het eerste e-mailtje. Tot die tijd werd internet eigenlijk alleen in Amerika gebruikt, met name door defensie. Beertema kreeg toegang tot het zogenaamde NSFnet, een voorloper van het huidige internet. De datasnelheid was nog zeer gering, ongeveer 300 bits per seconde.
Andere wetenschappelijke instellingen in Nederland en later ook in andere Europese landen, sloten zich al snel ook op het internet aan. Enkele jaren later sloten ook veel bedrijven zich op het internet aan. Nadat het nucleaire onderzoeksinstituut Cern in Genève in 1963 een systeem beschikbaar stelde dat het internet gebruiksvriendelijker maakte, volgden de consumenten.
Internetpionier Piet Beertema ontving in 1999 een koninklijke onderscheiding. Hij werd ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
- Lees ook: Einde van het tijdperk Windows 3.X