Veel belangstelling voor Mata Hari-veiling

1 minuut leestijd
Eigendommen van Mata-Hari onder de hamer (eilinggebouw De Zwaan)
Eigendommen van Mata-Hari die recent onder de hamer gingen (Veilinggebouw De Zwaan)

Een veiling van persoonlijke spullen van Mata Hari heeft vrijdag bijna 17.000 euro opgebracht. Dat is vier keer meer dan veilinghuis De Zwaan had geschat.

Er kon onder meer geboden worden op enkele sieraden, een pendule, een Chinees marmeren beeld, zilveren bestek en een toneelkijker. Vermoed wordt dat Mata Hari de stukken toen ze in 1916 naar Spanje vertrok in bewaring gaf aan kunstenaar Piet van der Hem.

Een familielid van de in 1917 gefusilleerde Friezin kocht een roségouden ring met een diamant voor 1.250 euro.  Het document waarin de persoonlijke voorwerpen in 1922 werden beschreven is verworven door de eigenaar van het restaurant Mata- Hari in Amsterdam voor 1.350 euro.

Naast bieders uit Friesland en de rest van Nederland was er interesse voor de finale vanuit Zwitserland, Frankrijk, België en Duitsland. Julia de Jong, woordvoerder van Veilinggebouw De Zwaan:

‘Het was vandaag ontroerend om te zien dat Mata Hari, bijna 100 jaar na haar dood, nog zo in de belangstelling staat. Dat er enkele familieleden van de spionne voorwerpen hebben teruggekocht is voor ons een extra mooi gegeven’.

In 1915-1916 was Mata-Hari (1876-1917) voor het laatst in Nederland en trad zij op op het Leidseplein in Amsterdam. Haar roem had zij toen al ruimschoots verworven door vanaf 1905 in Parijs op te treden met erotische dansen waarbij zij zich langzaam ontkleedde door zich telkens te ontdoen van meerdere sluiers. Mata-Hari reisde tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) door Europa, verbleef in militaire en mondaine kringen en zou daar affaires hebben gehad met onder meer hoge militairen. Dat laatste werd haar fataal, ze werd er na verloop van tijd van verdacht een spionne te zijn voor de Duitsers. In februari 1917 gearresteerd in Parijs, werd zij veroordeeld en op 15 oktober 1917 gefusilleerd.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×