Het Regionaal Archief Nijmegen en het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek hebben afgelopen week veertig oorlogsdagboeken uit de Tweede Wereldoorlog online gezet.
Het gaat om dagboeken die onder meer verhalen over de bevrijding van het Rijk van Nijmegen en Nijmegen als frontstad. Een van de dagbroekschrijvers schrijft in 1944 bijvoorbeeld:
“De Strijd om Nijmegen is begonnen! ’s Morgens zien we op de Kopsche hof de laatste achtergebleven Duitser zich overgeven! Alles in de haast en in wanorde achtergelaten! Bert komt thuis met een sigaret van een Amerikaan!”
De dagboeken zijn afkomstig uit de collecties van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 en het Regionaal Archief Nijmegen. In de toekomst worden er nog meer dagboeken toegevoegd. Doel van het project is om belangrijke historische bronnen als oorlogs- en bevrijdingsdagboeken beter toegankelijk te maken voor zowel onderzoekers als andere belangstellenden. De initiatiefnemers:
“De bevrijding van het Rijk van Nijmegen en de hevige frontstadperiode die volgden maakten diepe indruk op de bewoners van Nijmegen en omgeving. Bij de start van Operatie Market Garden in september 1944 – en in sommige gevallen al veel eerder – namen honderden mensen de pen ter hand namen om de belevenissen en gedachtes daarover aan het papier toe te vertrouwen. Er werd geschreven over bezetting en angst, over bombardementen en verlies, over bevrijding en vreugde, over evacuatie en onzekerheid, over wederopbouw en hoop.”
Boek: Nijmegen ’44 – Verwoesting, verdriet en verwerking
Omroep Gelderland over het project
[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/229540342″ params=”color=ff5500″ width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]