Verdwenen schilderij Vincent van Gogh na 40 jaar teruggevonden

Een ander cipres-schilderij van Vincent van Gogh
Een ander cipres-schilderij van Vincent van Gogh
In Spanje is een schilderij van Vincent van Gogh (1853-1890) teruggevonden. Het werk verdween zo’n veertig jaar geleden en sinds die tijd was onduidelijk waar het zich bevond.


Het gaat om het werk Cipres, lucht en platteland dat de kunstenaar in 1889 in het zuiden van Frankrijk maakte. Het schilderij werd onlangs door de Spaanse belastingdienst gevonden in een kluis. Dat het om een echte Van Gogh gaat blijkt onder meer uit verschillende waarmerken achterop het doek, onder meer van het Rijksmuseum (1944) en het Instituut voor Kunstgeschiedenis in Wenen (1974).

Het schilderij verdween veertig jaar geleden uit het laatstgenoemde instituut dat onderdeel uitmaakt van de Universiteit Wenen. Het is niet duidelijk hoe het werk in de Spaanse kluis terecht is gekomen. De kluiseigenaar zegt dat hij het schilderij voor iemand bewaarde, maar voor wie is niet duidelijk. De zaak wordt momenteel onderzocht, zo meldt de Spaanse krant El Mundo.

De waarde van het schilderij, dat een afmeting heeft van 35 bij 32 centimeter, is niet bekend.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: