Dark
Light

Kanonnen gevonden in 18e-eeuws scheepswrak Noordoostpolder

‘Draaibassen verdedigden Noordoostvaarder’
Auteur:
1 minuut leestijd
Foto: Rijksuniversiteit Groningen (RuG)
Foto: Rijksuniversiteit Groningen (RuG)

In het vroeg achttiende-eeuws koopvaardijschip dat onlangs bij Rutten in de Noordoostpolder is gevonden, hebben archeologen vier kanonnen aangetroffen. Het gaat om stukken geschut van het type ‘draaibas’. Ze zijn nog volledig intact en zijn bij wijze van spreken vuurklaar, ook al hebben ze 300 jaar onder water en in de grond gelegen.

De vondsten zijn volgens de archeologen uitzonderlijk, omdat de meeste schepen die op de voormalige Zuiderzee voeren, niet waren voorzien van bewapening, laat staan van zwaarder boordgeschut. Een week geleden werd de munitievoorraad van het schip al aangetroffen en geborgen. Deze bestaat uit honderden musketkogels en kanonskogels, granaten, kartetsen en vaatjes buskruit. Met de vondst van de kanonnen is ook direct bewijs gevonden voor het afvuren van de munitie vanaf het schip. De wapens worden zorgvuldig schoongemaakt en geconserveerd door de Rijksuniversiteit Groningen. Archeoloog Yftinus van Popta:

“We hopen te kunnen achterhalen wie de gieter is geweest van het ijzer en waar en wanneer deze wapens zijn gemaakt.”

Foto: Rijksuniversiteit Groningen (RuG)
Foto: Rijksuniversiteit Groningen (RuG)

Al eerder werd bij een proefopgraving duidelijk dat het schip op de Zuiderzee een vreemde eend in de bijt was met haar te grote lengte en te veel diepgang. Burgemeester van Noordoostpolder Aucke van der Werff:

“Op een vondst als deze hoopten we natuurlijk. Met deze opgraving is nu al een schat aan informatie gevonden in de bodem van Noordoostpolder. We zijn benieuwd wat de Noordoostvaarder ons nog meer vertelt.”

Overzichtsfoto van de opgravingsput met links het stuurboordgedeelte van de bodem en rechts de omgevallen bakboordzijde (RUG)
Overzichtsfoto van de opgravingsput met links het stuurboordgedeelte van de bodem en rechts de omgevallen bakboordzijde (RUG)

Hout van het schip is onderzocht en hierdoor vermoeden de archeologen dat het schip gebouwd werd aan het begin van de achttiende eeuw en rond die tijd ook is vergaan aan de Noord-Oostkust van de Zuiderzee.

Een deel van de gebruiksvoorwerpen die bij de opgraving zijn geborgen is afkomstig uit Groot-Brittannië. Dit kan betekenen dat het koopvaardijschip daar haar thuishaven had. De opgraving duurt nog tot eind augustus en wordt uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen.

Gerelateerd: Achttiende-eeuws koopvaardijschip gevonden in Noordoostpolder
Overzicht van Boeken over maritieme geschiedenis

×